Den Blå Planet er blevet en haj rigere

Den Blå Planet er blevet en haj rigere

En utrolig smuk bambushaj er kommet til verden på Den Blå Planet. Vi nyder synet at den nu, hvor den står helt skarpt i sit mønster, for snart bliver den mere dæmpet i farverne.

Mød den nyeste haj på Den Blå Planet, bambushajen Chiloscyllium punctatumDen er en fryd for øjet. Se her, hvordan den kom ud af ægget:

Video: Sådan ser en bambushaj ud, når den er et sekund gammel.

Hvis du vil se en bambushaj i naturen, er det en god ide at finde et koralrev i det Indiske Ocean eller i Stillehavet og søge med lys og lygte nede ved bunden om natten, hvor den er på jagt.

Se også: 10 grunde til hvorfor hajer er JAWsome

Bambushajen har brug for en ‘jordmor’

Ligesom mange andre mindre hajarter lægger bambushajen æg. Klækningen tager 4-6 måneder afhængig af temperatur, hvor fostret gradvist udvikles til en cirka 15 cm lang unge.

I naturen kommer hajunger selv ud af ægget, for der er ægget blevet slidt tyndere af sand og bølger. Men vi har passet så godt på æggene, at de ikke er blevet slidte, og så kan være risiko for at ungen ikke selv kan komme ud. Derfor klipper vi ægget op, så ungen ikke ender med at sidde fast.

Se også: Sådan udvikles hajfostre i et hajæg

Bambushajen: Æggene er på vagt

Video: Bambushajfosteret er ikke hjælpeløs. Vildt!

Hajæg klarer sig godt uden mor og far. Det er de også nødt til, for de fleste hajforældre er pivligeglade med deres æg, når først de har lagt dem. Måske tror du, at man er forsvarsløs, når man befinder sig inden i et æg, men det er bambushajen ikke. Den laver gerne en forsvarsøvelse, så den ikke ender som frokost for sultne dyr. I videoen kan du se, hvordan en bambushaj bliver musestille, når den tror, at en fjende nærmer sig ægget.

Vi håber på en zebrahajsensation

Bambushajæggene er ikke de eneste æg, dyrepasserne holder øje med for tiden.

Det vil nemlig være en sensation, hvis det lykkes at få levende unger af de zebrahajæg vores zebrahajer har lagt på Den Blå Planet. Vi kender ikke til, at det er sket før i Danmark. Der er endnu liv i dem, hvilket er fantastisk, men der er stadig en del ting, som skal gå rigtigt, før der kommer nye unger i hajvuggestuen.

Det er gratis at håbe, og dyrepasserne gør alt hvad de kan, for at give æggene de bedst mulige forhold.

Hvis alt går vel, klækker de små stribede zebrahajunger til april og maj og flyttes til vuggestueakvariet lige ved siden af æggeakvariet.

Se også: En prikket zebra har lagt æg i Oceanet