10 grunde til hvorfor hajer er JAWsome

10 grunde til hvorfor hajer er JAWsome

Film som ”Jaws” og ”Deep Blue Sea” har været med til at give hajer et ry som upålidelige dræbermaskiner, der angriber alt på deres vej. Derfor frygter mange hajerne i stedet for at fascineres af de fantastiske dyr. Her følger ti grunde til, hvorfor hajer er JAWsome.

1. Den sejeste overlever

Hajerne er ældre end dinosaurerne og har eksisteret i 400 millioner år. I modsætningen til dinosaurerne har hajen overlevet 5 masseudryddelser. Hvordan hajerne helt præcist har klaret sig igennem disse er stadig uklart. En ting er dog sikkert, hajer er gode til at tilpasse sig forskellige miljøer og kan overleve uden mad i flere måneder, for eksempel kan den store hvidhaj klare sig uden mad i 3 måneder.

2. Tilbedt som guder

Langt fra alle fisk kan prale af at blive tilbedt som guder, men det kan hajer! I flere gamle mytologier optræder hajerne som guder. I hawaiiansk mytologi findes der flere hajguder, som anses for at være havets vogtere med offergaver til følge.

3. Kvalitetsbevidst fisk

Hajer er mere kvalitetsbevidste, end vi lige går og tror. De slipper hurtigt bidet, når de har tænderne i noget, de ikke kan lide, lidt ligesom vi tjekker kvaliteten og udløbsdatoen på madvarer. At hajerne er kvalitetsbevidste skal vi dog ikke begræde, for hajer anser ikke os tobenet som gourmetmad, tværtimod.

4. Baghjul til iron mans

I marts 2013 blev en hvidhaj spottet ved Skotlands østkyst. Chefydyrepasser Lars Olsen fra Den Blå Planet udelukker ikke, at hvidhajen en dag kommer til danske farevande, fordi den har tendens til at vinterbade og er kendt for at være langdistance-svømmer. Nogle mennesker gennemfører iron mans med en svømmedistance på 3.8 km; men hajerne giver dem baghjul med distancer på over 10.000 km.

Læs også: Jagten efter verdens ældste haj

5. Supersyn

Hammerhajen, der kan ses på Den Blå Planet, har et karakteristisk hoved med øjne helt ude på siderne af hovedet. Det ser måske en smule sjovt ud, men gør faktisk, at de kan se hele vejen rundt om dem selv. De har praktisk talt øjne i nakken, hvilket der sikkert er mange forældre, der også kunne tænke sig!

6. Fiskenes ukronede filmstar

Ingen fisk er så hyppigt med i film som hajer. Hajen er fiskenes ukronede filmstar i Hollywood med over 50 film på cv’et. Heriblandt film som ”Jaws”, ”Sharknado” og ”Deep Blue Sea”. Som en rigtig Hollywood-skuespiller mestrer hajen skuespil til punkt og prikke, så en Oscar må være lige om hjørnet.

7. Bambi er farligere end hajen

Hajer bliver tit type-castet som dræbermaskine i filmindustrien, hvilket må siges at være en lidt enøjet fortælling af dem. Da hajer dræber 5-15 mennesker om året på verdensplan, er der statistisk set større grund til at frygte Bambi, altså hjorte, som der lever mange af i Danmark. Lad dig ikke narre af dets nuttede udseende – globalt har hjorten årligt over hundrede mennesker på samvittigheden – primært i trafikuheld.

8. Ingen grund til tandpanik

Hajer får og taber igennem sin levetid op mod 30.000 tænder. Hvis en haj taber en tand, går den ikke i panik. Næ nej, for hajer har flere rækker af tænder. Når en haj mister en tand, så rykker der en ny frem på den tomme plads. Smart for hajen – skidt for tandlægen.

9. Mester til yoga

Mens andre fisk har et skelet af ben, så har hajen et skelet fremstillet af brusk. Hajen bliver derfor kaldet for en bruskfisk. Mennesker har også brusk i kroppen, så hvis du tager fat i din næsetip eller øreflip, kan du mærke, at det føles lidt elastisk, let og bøjeligt. Så hvis der udbydes yoga i havet, må hajerne som bruskfisk være de fødte mestre.

10. Den gode skraldemand

Ligesom vi er afhængige af skraldemænd for at have et sundt miljø, har havet brug for at nogen tager skraldet, og det gør hajen gerne. Hajer opretholder en naturlig orden i havet ved at spise de syge og svage dyr. Lande der dræber hajer fx af frygt for angreb kan risikere, at antallet af sæler vil eksplodere, og det vil få konsekvenser for andre dyre- og fiskearter. Dværgpingvinen, der i forvejen er truet oplever, at en øget sælbestand i Sydaustralien er en stor trussel mod dem. Uden hajen til at regulere sælbestanden, vil dværgpingvinen måske endnu hurtigere forsvinde. Hajen er derfor vigtig for et sundt havmiljø!