Verdens største sprutte

Kopi af en kolosblæksprutte i forsvar mod en kaskelothval

Kreditering: Wikicommons

Verdens største sprutte

Tag en tur ned i dybet og mød kolosblæksprutten, der er en frygtindgydende jæger med barberbladsskarpe kløer og øjne så store som tallerkener. Og så er den verdens største blæksprutte.

Den britiske zoolog Guy Coburn Robson har æren af at have navngivet og beskrevet verdens største bløddyr, kolosblæksprutten efter at man i 1925 fandt 2 ukendte tentakler i maven på dyrerigets største dyr med tænder, kaskelothvalen. Den enorme blæksprutte fik det mundrette navn Mesonychoteuthis hamiltoni (engelsk: colossal squid).

Kolosblæksprutten er et tiarmet havdyr præget af mystik, fordi der har været så få observationer af den. Den lever i en helt anden verden end vores, nemlig dybhavet, hvor det er vanskeligt for mennesker at komme ned. Den enorme sprutte ligner noget fra en science-fiction film, og minder os om, hvordan naturen ofte overgår vores fantasi.

Øjne så store som tekopper – en underdrivelse

At sige at den har øjne så store som tekopper vil være en underdrivelse, en tallerken vil være et bedre service at sammenligne med. Kolosblæksprutten har de største øjne vi kender til i dyreriget.

Omkredsen af øjet på en kolosblæksprutte 30 cm, foto af Norm Heke. Te Papa

Måske russiske fiskere fik lige så store øjne da de i 2013 sejlede side om side med en kolosblæksprutte. Den havde fanget en stor fisk, måske en sort patagonisk isfisk, som de ynder at spise. I et studie af 8000 sort patagonisk isfisk viste 71 af dem klare tegn på angreb fra kolosblæksprutten.

En frygtindgydende jæger fra Antarktisk

På grund af at der kun er få observationer af kolosblæksprutten, er det sparsomt, hvad der findes af viden om dyret, men den newzealandske havforsker Steve O’Shea, som har undersøgt 1/3 af alle de 300 fund, man har gjort af den knap så tunge kæmpe blæksprutte, mener at kolosblæksprutten er et af de mest frygtindgydende rovdyr i dybet. I modsætning til kæmpeblæksprutten er kolosblæksprutten et stærkere og mere voluminøst bløddyr, som har en enestående styrke og hurtighed.

Se også: Kæmpeblæksprutteunger fundet for første gang

Foto af Norm Heke. Te Papa

Den har otte arme og to fangarme med op til 25 halvmåneformede barberbladsskarpe kløer, der hurtigt kan sættes i et bytte inden for rækkevidde. Kløerne er forankret i muskler, der kan drejes 360 grader.

Hvis du ved et uheld skulle falde i en havn i Danmark, skal du ikke frygte et angreb fra kolosblæksprutten. Den er kun observeret i havene omkring Antarktisk.

Faktisk tyder det på at kæmpeblæksprutten og kolosblæksprutten har delt verdenshavene op mellem sig sådan, at kolosblæksprutten hersker ved Antarktisk og kæmpeblækspruttens territorie er resten af den blå planet.

Kolosblæksprutten er primærføde for kaskelothvalen

Hvis du har læst Moby Dick, bogen der er lige så tung som den kaskelothval, den beskriver, så har du nok en forkærlighed for kaskelothvaler. I Moby Dick, som får de største anbefalinger herfra, jager mennesker kaskelothvaler, men hvad jager kaskelothvalerne efter? Svaret er kolosblæksprutter. Mange kaskelothvaler har store ar på ryggen, der er forårsaget af kolosblæksprutters sugekopper og kroge. Et studie viser at kolosblæksprutten udgør 77% af kaskelothvalens føde ved Antarktisk.

Dissektion af en kolosblæksprutte på New Zealand

På Tepapa museet i New Zealand dissekerede forskere i 2008 en kolosblæksprutte. Her er det værd at bemærke dens næb, der er næsten lige så stor som en håndbold, og dermed det største næb i blæksprutteverden.

Foto af Norm Heke. Te Papa

Eksemplet her er dog ikke det største fund, man har gjort. Man har gjort større fund i maven på kaskelothvaler.

Der er stadig meget, vi ikke ved om kolosblæksprutten, og som vi endnu ikke har set. Tænk om vi en dag med en bedre teknologi kan få held til at filme en kaskelothval, der jager en kolosblæksprutte.