Vi har lavet vores helt egen Big Five, som du ikke må gå glip af, når du besøger Den Blå Planet.
Begrebet ”Big Five” opstod hos de tidlige storvildtjægere, som havde udviklet en term for de fem farligste dyr på savannen. Senere er begrebet blevet flittig brugt i safaribranchen.
Den Blå Planets Big Five er hverken dødsensfarlige eller nogle, vi jager. Derimod er det fem af de sejeste, sjoveste, sødeste, skønneste, smukkeste og mest fantastiske dyr, vi har i vores akvarier, og vi anbefaler klart, at du oplever dem. Du kan møde dem her:
1. Havodderne – med appetit som en familie på ti og fulde af energi
Havoddere er sjove og nuttede, og man kan se på dem i timevis.
Det skal du lægge mærke til
Havodderne har ganske god bordskik. De bruger en sten til at knuse krebsdyr og muslinger og bruger deres mave som spisebord, mens de svømmer rundt på ryggen.
De er især kendt for at have den tætteste pels af alle pattedyr. De har nemlig op til 155.000 hår pr. kvadratcentimeter – til sammenligning har et menneskehoved ca. 100.000 hår i alt.
Den Blå Planets havoddere, Agnes, Mojoe, Riggs og Dixon, i højde og drøjde (cirka-tal):
Mojoe vejer 32 kilo og er 130 centimeter høj.
Agnes vejer 29 kilo og er 120 centimeter høj.
Riggs vejer knap 20 kilo og er 100 centimeter høj.
Dixon vejer knap 20 kilo og er 100 centimeter høj.
Fun fact
Der skal noget til for at holde de fire aktive havdyr mætte en hel dag. Derfor spiser de til sammen cirka 16 kilo mad om dagen.
Havodderne kan opleves udenfor i deres eget anlæg, hvor de plasker, leger og underholder både store og små dagen lang.
Læs også
10 vilde facts om havodderne
Så tæt var havodderen på at uddø
Videodagbog fra havoddernes første år
2. Hammerhajerne – kløgtig jæger med bizar hovedform
Den majestætiske hammerhaj er smuk, når den glider gennem vandet og svinger med det hammerformede hoved fra side til side.
Det skal du lægge mærke til
Hammerhajer er kløgtige rovdyr. De har noget der hedder Lorenzinis ampuller, med dem kan de føle elektricitet og dermed scanne omgivelserne for fisk. Ampullerne er placeret fortrinsvis i hoved og på hammeren. Derved har hammerhajen den fordel, at den kan afsøge et større område med sin hammer og føle de små elektriske impulser, som byttedyrenes muskler og hjerte udsender.
Dens hoved er formet som en hammer – ikke fordi den har slugt en hammer, men fordi den også bruger hovedet til finde føde. Hammerhajen bevæger hovedet fra side til side, når den svømmer. På den måde kan den som en metaldetektor undersøge et langt større område end mange andre hajer.
Den Blå Planets hammerhajer i højde og drøjde
De største hammerhajer er cirka 2 meter lange, men de kan blive over 4,3 meter lange.
Hammerhajen er et ganske let dyr, selvom den er en stor haj. Hvad Den Blå Planets hammerhajer egentlig vejer, ved man ikke præcist, men den kan komme til at veje cirka 150 kg.
Hammerhajerne bliver fodret to gange dagligt med forskellige slags fisk såsom makrel, laks og torsk.
Fun fact
Hammerhajerne på Den Blå Planet er faktisk ret kræsne. De er ellevilde, når de får serveret laks, men knap så begejstrede, når der er torsk på menuen.
Hammerhajerne kan opleves i Den Blå Planets største akvarium – Oceanet.
Læs også
Hvorfor angriber hammerhajerne ikke dykkerne i Oceanet?
3. Rokkerne – fredfyldte fisk med et dødbringende våben
De fleste kender rokken som en stor fisk med en meget lang, smuk hale.
Det skal du lægge mærke til
Ved halen har den også en giftig pig, der kan stikke og i værste fald så ihjel, som det skete med krokodillejægeren Steve Irwin i Australien i 2006. Men rokken er egentlig et ganske fredeligt dyr, der primært lever på bunden og kun stikker sin fjende, hvis den føler sig truet eller bliver forskrækket. Den er meget elegant og yndefuld, når den ”svæver” hen over havets bund med sine bølgende ”vinger.”
Den Blå Planets rokker i højde og drøjde
Der lever mange forskellige arter af rokker på Den Blå Planet. De har forskellige farver, størrelser og udseende. De allerstørste lever i Oceanet, men der er også mindre ferskvandsrokker i Regnskoven.
De største rokker er cirka 120 centimeter i diameter og vejer cirka 80 kilo.
Rokkerne bliver fodret to gange dagligt, hvor gæster kan være med foran den store Oceantank, hvor man også kan høre historier om fiskene i akvariet.
Fun fact
De store rokker i Oceanet bliver håndfodret af dyrepasserne hver dag. De kloge fisk ved, hvor deres spiseplads er, og svømmer hver gang, der fodres, hen til et bestemt sted i toppen af Oceantanken, hvor de bliver belønnet med dagens fisk.
Rokkerne kan lige som hammerhajerne opleves i Oceanet akvarium 36. Men der findes flere forskellige rokker rundt omkring i de forskellige akvarier, så hold øjnene åbne for de yndefulde fisk.
Læs også
Video: Vildt. Da vi i dag skulle scanne vores flodpigrokke, så gik den pludselig i fødsel!
4. Stillehavsblæksprutten – et klogt bløddyr med næsten 2000 sugekopper
Stillehavsblæksprutten er et fascinerende havdyr med en lang række talenter og kan passende kaldes supermand.
Det skal du lægge mærke til
Den er eminent til at gemme sig, da den kan skifte hudfarve og ændre sin overflade og struktur efter omgivelserne. Den har en veludviklet hjerne, og det siges, at den er lige så klog som en hund. Den Blå Planets blæksprutte er i stand til at skrue låget af et syltetøjsglas, hvilket selv en hund ikke kan præstere ;-).
Den Blå Planets stillehavsblæksprutte i højde og drøjde
Stillehavsblæksprutten på Den Blå Planet er cirka 1,5 meter i armslængde. Vægten er ukendt.
Når den bliver fodret, er det med krabber, krebsdyr og andre bundlevende dyr.
Fun fact
Dyrepasserne har udstyret blækspruttens bassin i kælderen med en måtte langs kanten, hvor dens sugekopper ikke kan suge sig fast. Stillehavsblæksprutten er nemlig i stand til at kravle over kanten og ud af bassinet.
Stillehavsblæksprutten holder til i akvarium nr. 14. Den er ikke meget for at komme ud af sin lille hule, men når den bliver fodret, kommer den som regel ud og viser sine flotte, lange arme og knap 2000 sugekopper frem.
5. Arapaimaerne – gigantiske kæmper med praktisk skæl
Det skal du lægge mærke til
Kan man rejse tilbage i tiden? Ja, det kan du nærmest, når du oplever arapaimaen, som for millioner af år siden levede sammen med dinosaurerne. Arapaimaen overlevede den femte store massedød for 65 millioner år siden. Dens mangeårige succes skyldes blandt andet det beskyttende lag af skæl, der dækker dens krop. Skællene kan blive op til 6 cm og er ekstremt hårde.
Den Blå Planets arapaimaer i højde og drøjde:
Arapaimaen er en af de største ferskvandsfisk i verden og kan blive over 3 meter lang. Den Blå Planets arapaimaer vejer 60-70 kilo og er næsten to meter lange.
De bliver dagligt fodret, når der er fortællinger om kæmpen foran akvariet.
Arapaimaen kan opleves i Regnskoven i akvarium nr. 23. Hold øje med de forhistoriske kæmper og lyt med, når de fodres – du hører dem i hvert fald, hvis du er Regnskoven.
Fun fact
Selvom arapaimaen er en stor krabat, er den ikke specielt hurtig. Derfor bruger den en smart taktik, når den skal fange sit bytte. Den enorme fisk skaber et undertryk i vandet med munden, så byttet bliver suget ind og hapset. Manøvren skaber et stort smæld, som giver de fleste i nærheden et kæmpe chok.