En prikket zebra har lagt æg i Oceanet

En prikket zebra har lagt æg i Oceanet

Det skabte glæde på Den Blå Planet, da vi fandt befrugtede zebrahajæg i vores største akvarium, men det er for tidligt at løfte armene i vejret. Meget skal gå rigtigt, før der kommer nye zebrahajunger i hajvuggestuen.

I sidste uge blev et opslag med et brunt hønseæg på Instagram det mest likede nogensinde. På Den Blå Planet “liker” vi også, at vi har fundet befrugtet æg fra vores zebrahaj, Stegostoma fasciatum.

Zebrahaj-æggeblommer er en lækkerbidsken for de fleste dyr i Oceanet og bliver typisk spist, før en dykker kan nå at komme i akvariet. I videoen nedenfor kan du se, hvordan et æg er ved at blive spist af både en ørnerokke og en zebrahaj. Her var det allerede for sent at redde ægget.

Det største hajæg

Efter parring lægger hunnen 17 cm store ægkapsler. Heri ligger et lille hajfoster, som vokser sig til dobbelt størrelse, inden den lille hajunge bryder ud. Ægget fra zebrahajen er det største i hajverden fra ovipare hajer, altså hajer der lægger æg.

Læs også: En zebrahaj uden striber?

Hvalhajens æg er større end zebrahajens, men den er ovovivipar, hvilket er den mest almindelige form for fosterudvikling hos hajer. Her lægger hunnen æg, som befrugtes, udvikles og klækker inde i moderen. Ungerne fødes som levende unger.

Hos nogle arter, med denne form for udvikling fx sandtiger- og sildehajen, sker der det, at de først-udklækkede unger spiser sine søskende inde i hajen. Disse hajarter føder derfor kun få unger ad gangen.

Zebra zebra zebra er du æsel eller hest?

Ligesom at man i en børnesang kan filosofere over om zebraen er æsel eller hest, så kan man med rette også bruge tankegods på navnet zebrahaj. Den har jo prikker, så det er ok, hvis du bliver forvirret; for hvornår har man sidst set en zebra med prikker? Mange gæster kalder den for en leopardhaj, men det navn er allerede taget.

Der er dog mening med galskaben. Zebrahajens navn skyldes, at den som nyklækket unge har striber.

… i forhold til den originale firbenet zebra, hvis du stadig spekulerer på den, så har hesten, æslet og zebraen alle udviklet sig fra én fælles forfader (Hyracotherium), der levede for cirka 55 millioner år siden. Zebraen og æslet er i dag nærmere beslægtet med hinanden, end begge henholdsvis er med hesten.

Så fik vi også styr på det.

Best case scenario

Der er som bekendt ikke givet, at Den Blå Planet får zebrahajunger. Det sker jævnligt, at hajfostret dør i ægget. Men det er gratis at håbe, og dyrepasserne gør alt hvad de kan, for at give æggene de bedst mulige forhold.

Hvis alt går vel, klækker de små stribede zebrahajunger til april og maj og flyttes til vuggestueakvariet lige ved siden af æggeakvariet.

Zebrahajen kan få unger med sig selv

I 2017 kunne man i tidsskriftet Scientific Reports læse, at zebrahaj-hunner kan skifte seksualitet og få unger uden at parre sig med hanner.

Læs også: Hvordan flytter man en 2 meter lang zebrahaj og en sildestime

En australsk hun-zebrahaj ved navn Leonie levede med sin mage i et akvarium fra 1999 til 2012 – sammen fik de flere hajunger. Fra 2012 til nu har hajen Leonie boet alene.

I 2016 fik Leonie pludselig tre unger uden at have parret sig med en anden zebrahaj. Det beviser, at zebrahajen kan få unger med sig selv. Fænomenet hedder partenogenese og er også set hos andre hajarter og andre dyr. Men det er meget sjældent, at et dyr starter med at få unger ved at parre sig med en mage, og så skifter til at kunne få unger med sig selv.