Sådan udvikles hajfostre i et hajæg

Sådan udvikles hajfostre i et hajæg

Skoletjenesten på Den Blå Planet har særlig meget ÆG-FACTOR for tiden. En koralrødhaj er nemlig kommet ud af sit æg her op til påske. Perfekt timing :)

Koralrødhajer (Atelomycterus marmoratus) er en lille hajart på op til 70 cm, og så er det én af de hajarter, der lægger æg. Hunnen lægger gerne to ad gangen og det tager cirka 3 måneder før ungen er klar til at komme ud af ægget. Se videoen her – og oplev hvordan hajfostret udvikler sig inde i ægget!

Efter en lille måneds tid kan ungen ses med det blotte øje inde i ægget. Hajen er så lille, at den bare ligner en lille sprællende tråd! Man kan også se, at den sidder fast til blommen, som giver ungen næring.

Ungen skal hele tiden sørge for at få frisk og iltet vand ind i ægget for at kunne trække vejret. Det gør den ved at bevæge sig.

Hajerne har brug for en ‘jordemor’

I naturen kommer hajunger selv ud af ægget, for der er ægget blevet slidt tyndere af sand og bølger. Men vi har passet så godt på æggene, at de ikke er blevet slidte, og så kan være risiko for at ungen ikke selv kan komme ud. Derfor klipper vi ægget op, så ungen ikke ender med at sidde fast.
Ungen har stadig en lille smule blomme siddende tilbage, men det gør ikke noget, for den giver stadig ungen næring – lidt lige som en madpakke!

Hajerne skal passe sig selv

Hajungerne får deres eget akvarium, hvor de kan være i fred, mens de vokser – for voksne hajer passer ikke på deres unger!

Mød hajerne i Skoletjenesten

Om cirka et halvt år er hajungerne blevet så store, at elever kan møde dem helt tæt på i Skoletjenesten og blive meget klogere på hajer!
Er du vild med hajer? – så lav din egen hajfilm på hajmyter.dk