Styr på stamtavlen hos ørnerokkerne

Styr på stamtavlen hos ørnerokkerne

Fødslen af ørnerokkeungerne har sat gang i en masse praktisk arbejde for at finde ud af, hvor ungerne skal bo i fremtiden – det er nemlig ikke sikkert, at de skal blive på Den Blå Planet. Det afhænger af, hvor de vil være bedst for hele bestanden af ørnerokker i de europæiske akvarier.

I sommer var vi så heldige, at to ørnerokkehunner fødte unger lige efter hinanden, og de små kan nu ses på Den Blå Planet, hvor de bor bag koralrevet.

Se også: Ørnerokke født på Den Blå Planet

Men med fødsler kommer også en masse praktisk arbejde. Det gælder hos mennesker, men det gælder faktisk også, når det er ørnerokker, der kommer til verden. Her er det bare ikke barnevogn, pusleplads og autostol, man skal have styr på, men derimod er det ret vigtigt at finde ud af, hvem der er forældre til de ungerne.

Målet er sunde rokker

Når en ørnerokke kommer til verden på et akvarium, så bliver den ikke kun en del af akvariets rokker – den bliver faktisk en del af den store flok af ørnerokker i alle europæiske akvarier.

”Et af de ypperligste formål, når man har dyr, som vi har dem, det er ikke at få dannet indavl,” fortæller Kasper Jørgensen, dyrlæge på Den Blå Planet.

Derfor sidder der en avlskoordinator, som er ansvarlig for at holde styr på hele bestanden af ørnerokker i europæiske akvarier og deres genetik – og som flytter rundt på dem, hvis det er nødvendigt for at sikre en sund bestand.

Se også: Endnu en ørnerokke født på Den Blå Planet

DNA-prøver

Derfor er det vigtigt at have styr på stamtavlen, og med tre hanner i akvariet ved vi ikke hvem, der er far til ungerne. Vi ved, hvem moderen er, da vi ser hende føde ungerne. Men vi er ude i en faderskabssag på den anden side.

Derfor tager vi DNA-prøver på rokkerne for at få afgjort, hvem de er i familie med, og på en ørnerokke tager man sådan en fra rokkens pig. Piggen sidder ved halen, hvor rokken bruger den til at forsvare sig med. Der er ikke mange nerver i piggen, og vi kan derfor klippe et stykke af uden bedøvelse og uden ubehag for rokken – og så vokser piggen endda ud igen med tiden.

Fremtiden

Når vi får svar på DNA-prøverne, er det op til avlskoordinatoren at finde ud af, hvor det er bedst for den europæiske bestand af ørnerokker, at ungerne skal bo fremadrettet. Så selvom ungerne er født på Den Blå Planet, er det ikke ensbetydende med, at de skal blive her. Hvis det bedste for den store population af ørnerokker er, at ungerne fx flyttes til Italien, jamen så flytter vi dem til Italien.

Målet er at have en bestand af sunde og raske rokker i europæiske akvarier, og det er vi meget glade for at kunne bidrage til gennem fødslen af de to ørnerokkeunger på Den Blå Planet.