Vidste du, at Den Blå Planet har en vuggestue?

Vidste du, at Den Blå Planet har en vuggestue?

Koralrevet på Den Blå Planet fanger et hvert blik med sine flotte farver og sprudlende liv. Men de færreste ved, at der gemmer sig en vuggestue bag det eksotiske bassin.

Det pusler i akvarierne bag Den Blå Planets mest farverige anlæg. Hér er der en vuggestue, hvor dyrebørn bliver passet og vokser sig store nok til at komme ud i udstillingen. Dyrepasserne gør deres yderste for, at dyrenes første tid bliver fyldt med opmærksomhed, omsorg og den allerbedste hav-mad.

Surprise! Blæksprutteunger!

Det kom som en overraskelse, da der pludselig var æg hos sepiablæksprutterne. Den Blå Planet fik leveret to blæksprutter fra Kenya, men uden at vi kendte til deres køn. Derfor var der stor begejstring hos dyrepasserne, da man fandt ud af, at det var en han og en hun, og at der altså var mulighed for små sprutteunger.

Æggene klækkede og ud kom bittesmå unger på under en centimeter, der blev lagt i deres eget akvarium. Nu er akvariet ved at være fyldt godt op med miniatureblæksprutter, der lystigt eksperimenterer med svømmeteknik og jagtmetoder. Når blæksprutterne jager, sniger de sig ind på byttet ved at camouflere sig. Sepiablæksprutter er rigtig dygtige til at “klæde sig ud” – de har nemlig evnen til at ligne andre dyr. De små sprutter kan omforme deres krop, så den ligner en fredelig snegl, der glider hen langs bunden eller en uskyldig eremitkrebs, der kommer kravlende.

I øjeblikket varierer sepiaungernes farve mellem grå, brun og hvid, men senere får de flere flotte og fascinerende farver. Det yderste af kroppen på sepiablæksprutten kan lyse i blågrønne farver, hvis den vil forvirre sine fjender eller imponere sin udkårne. Man kan altså godt glæde sig til at se de skønne skabninger i udstillingen – det skal nok blive festligt.

En giftig baby

Bemærk: Havslangerne er ikke længere i udstillingen.

I Den Blå Planets vuggestue går der også en havslangeunge, som blev født den 18. august 2017. Det er højst usædvanligt, at havslanger får unger i fangeskab, så det tog hele medarbejderstaben på Den Blå Planet med storm, da det endelig skete.

Se også: Giftig havslange føder unger

Havslangeungen svømmer rundt i et højt kar med låg på. Det gør den, fordi den ikke er helt ufarlig – den er nemlig giftig, hvilket karrets gule advarselsskilt fortæller.
Hvis man tager et kig på, hvor havslangen lever i naturen, så giver det god mening, at den er giftig. Dens levested er nemlig koralrev, hvor den bruger giften, når den jager. I koralrevet er der mange gemmesteder, så det er ikke nok for slangen at såre sit bytte – det skal lammes helt og dø hurtigt. Med et enkelt giftigt hug kan slangen sikre sig, at byttet ikke stikker af og gemmer sig.
Man skal være varsom, når man omgås en giftig havslange, men dyrepasser Mathias, der fodrer den, er ikke bekymret. Han ved, at havslangeungen er et roligt gemyt, og at den ikke er aggressiv.

Se også: Tapning af giftige havslanger har båret frugt

Havslangen bliver madet med små fisk, der sættes fast på en pind, før de bliver stukket ned i karret. På den måde sikrer han, at slangen får nok at spise – også når den kommer ud i det store havslange-akvarium i udstillingen.

Ikke rigtig voksne

Hvorfor er dyreungerne ikke ude i udstillingen? Vi vil gerne passe på vores dyr, og unger er ikke nær så hårdføre som voksne dyr. Vi skal være sikker på de trives, at de kan lide vandet de lever i, og at de spiser den rigtige mad på den rigtige måde. Først når vi er helt sikre på, at ungerne er store og stærke nok, får de lov at flytte ud af vuggestuen og ind i et udstillingsakvarium. Vi regner med, at gæsterne kan opleve både havslangeungen og sepiablæksprutterne i udstillingen i starten af 2018.