Tapning af giftige havslanger har båret frugt

Tapning af giftige havslanger har båret frugt

Ny videnskabelig artikel fastslår, at forskningen med vores havslanger har givet pote. Videnskabsfolk har nu taget et stort skridt for at få udviklet en kunstig modgift til slangebid.

Bemærk: Havslangerne er ikke længere i udstillingen.

De 6 olivenbrune havslanger på Den Blå Planet tilhører en af verdens giftigste slangearter. Giften i ét bid er stærk nok til at dræbe adskillige mennesker. Derfor glemmer den rutinerede slangeekspert fra Kunstakademiets Konservatorskole Arne Redsted Rasmussen aldrig hanskerne, når han tager havslangerne op af akvariet.

Behandling til 50.000 kroner

Da Den Blå Planet fik havslanger, blev der indkøbt en modgift til 50.000 kroner. En billigere modgift på markedet vil især kunne redde mennesker i verdens fattigste lande, hvor op mod 90.000 mennesker hvert år dør af slangebid.

Håb for billigere og bedre modgift

En ny videnskabelig artikel, der er lavet på baggrund af data fra Den Blå Planets havslangegift, giver realistiske forventninger til at kunne producere billig og bedre modgift til slangebid i fremtiden.

Video: Ekstremt giftige havslanger indtager Den Blå Planet

Artiklens analyser af havslangegiften viser, at slangegiften har en simpel opbygning. Det betyder, at det også bliver mere simpelt at producere en kunstig modgift, der kan benyttes til mange slangearter.

Der er stadig meget arbejde, der skal gøres, men forskningen i Den Blå Planets giftige havslanger er et godt og vigtigt skridt i den rigtige retning.

Læs abstract og få adgang til artiklen Danger in the reef: Proteome, toxicity, and neutralization of the venom of the olive sea snake, Aipysurus laevis.

Bemærk: Havslangerne er ikke længere udstillet, de “går” i kælderen, hvor der fortsat bliver tappet gift, der bruges til forskning.