Giftig havslange føder unger

Giftig havslange føder unger

For første gang nogensinde fik vi i sidste uge unger af vores giftige havslanger.

Bemærk: Havslangerne er ikke længere i udstillingen.

Fredag fik vi en kæmpe overraskelse.

Vores olivenbrune havslange fødte unger, og det er aldrig sket før. Faktisk er det, så vidt vi ved, kun anden gang i verden, at det sker. Første gang var i Reef HQ i Townsville i Australien, og det var i april måned i år.

Slangerne er på Den Blå Planet som led i et større forskningsprojekt, der har som mål at udvikle syntetisk modgift.

Kan sænke prisen med faktor 1000

Ifølge et studie i The Lancet dør omkring 125.000 mennesker årligt af slangebid verden over, men tallet er behæftet med stor usikkerhed, da slangebid oftest sker i lande med dårlig rapportering af slangebid. Uanset antallet vil en en syntetisk modgift kunne redde langt flere end i dag.

I øjeblikket koster en modgift mod eksempelvis vores havslanger nemlig omkring 50.000 kroner, og ligesom mælk har modgift også en udløbsdato. Derfor skal man købe en ny cirka hvert tredje år, og det har langt de fleste ikke råd til – særligt ikke i fattige lande.

Læs også: Tapning af giftige havslanger har båret frugt

Hvis det lykkes at lave en syntetisk modgift, vil prisen kunne sænkes til mellem 5 og 50 kroner, og så bliver det pludselig overkommeligt selv for fattige fiskere.

54 centimeter og 65 gram

Vi fik to – og måske endda tre – unger, men vi har ikke set den tredje siden fødslen, så enten så vi forkert, eller også er ungen sandsynligvis død.

En anden unge var meget medtaget ved fødslen, og selv om det kortvarigt lykkedes dyrepasserne at få liv i slangen, døde den desværre.

Den overlevende slange-unge var ved fødslen 54 centimeter lang og vejede 65 gram. Den er nu sat i et akvarium for sig selv, hvor den gerne skulle begynde at spise inden for de næste par dage.

Venter på prøvesvar

For nylig slog en af de andre havslanger hovedet, og den blev derfor sat i karantæne, så vi kunne undersøge den.

Der blev taget prøver af en bule, den havde i panden, så vi kunne se, om det var en infektion. Prøverne blev blev sendt til undersøgelse sammen med en blodprøve, så vi kan få et billede af slangens niveau af d-vitamin, da det er en indikator for slangens generelle helbredstilstand.

Første prøve viste ikke tegn på infektion, men vi har endnu ikke fået svar på hverken den anden prøve eller på blodprøven endnu. Dem venter vi i løbet af de næste uger.

Bemærk: Havslangerne er ikke længere udstillet, de “går” i kælderen, hvor der fortsat bliver tappet gift, der bruges til forskning.