Dyrepasser sætter

Dyrepasser sætter "tyggegummi" på korallerne

Se, hvordan den koral-kyndige dyrepasser Thomas Friis starter en lille ny koral, som skal vokse sig stor og stærk, før den flytter ud i revet til de andre.

På land har vi megabyer som Tokyo, Los Angelas og London, men det er vand i forhold til havets storbyer, som er koralrevene. Her er et mylder af trafik blandt tusindvis af kulørte fisk og havdyr.

Det 16 meter lange tropiske Koralrev på Den Blå Planet er et af de populæreste akvarier, men hvad få tænker på er, at der bagved akvariet er en lille koralvuggestue, hvor små koraller vokser sig store.

Se også: Koralrevet vokser

Hjemmedyrket koraller

Nogle dyrker kartofler i køkkenhaven, andre avler heste på et stutteri, på Den Blå Planet gror dyrepasserne koraller. Når korallerne får en vis størrelse sættes de ud i det store udstillingsakvarie, hvor de sættes sammen med en slags tyggegummi bestående af to-komponent epoxylim, som blandes sammen. Når korallerne har vokset nogle måneder vokser de ud over limen, som ikke længere ses. På den måde kan dyrepasserne dekorere akvariet, sådan som de finder det bedst og smukkest.

Koralfarme skal hjælpe truede rev

Dyrepassernes teknik på Den Blå Planet er stort set den samme, som bruges på koralfarme i troperne. En væsentlig forskel er dog, at dyrkningen foregår i havet i stedet for et akvarie, og korallerne bliver oplyst og varmet af solen fremfor lamper. På den måde foresøger mange koral-farmere, at hjælpe koralrevene, som er under pres. BBC har delt en lille video, hvor de viser, hvorfor og hvordan koraller dyrkes: