Se dyrepasserne komme helt tæt på hajernes bisser

Se dyrepasserne komme helt tæt på hajernes bisser

Hvordan sikrer man egentlig, at en hammerhaj får sin vitaminpille? Og hvordan giver man en guitarfisk et dyrlægetjek? Det har dyrepasserne fundet et smart trick til.

Det er ikke nemt at styre vitaminer og medicin i 4 mio. liter vand til mange forskellige dyr. Derfor har dyrepasserne trænet hajerne og rokkerne i Oceantanken til at komme helt op til overfladen. Her håndfodrer dyrepasserne dem, hvor de på nært hold kan tjekke, om de har det godt, give dem deres daglige vitaminpiller og give dem medicin eller tjekke deres skader, hvis der skulle være brug for det. Det giver en bedre kontakt med dyrene og de bliver vandt til at blive rørt ved. Begge dele gør dyrlægens arbejde nemmere, hvis en haj eller en rokke skulle blive syge. Selve træningen er ret simpel. Det handler om at lære dyrene, at hvis man kommer op til overfladen, får man mad.

Se mere om træning af guldfisk

Ekstra lækker fisk

Til dagligt spiser hajerne gerne mager fisk som skrubber, blæksprutter og torsk, men til træningen bruger dyrepasserne noget lidt mere lækkert. Hvad alle ikke ved er, at hajer har en livret. De er helt vilde med fed fisk som makrel, ørred og laks, og det er det, der er på menuen, når dyrepasserne træner med de store dyr. Den ekstra lækre mad gør hajerne mere interesseret i træningen, og så lærer de hurtigere.

Gør flyttedagen nemmere

Træningen er både smart til dyrelægetjek, men er også praktisk, når en haj eller en rokke skal flyttes. Når dyrene kommer op til overfladen for at få mad, kan man lokke dem ind i karantæneområdet nemt og elegant. Det lyder ligetil, men alternativet er, at man skal ned og fange dyrene ind med net, og det kan være en besværlig omgang for både dyrepassere og dyr. På den måde kan den simple træning bruges til at flytte dyrene på en nem og skånsom måde.

Se også: Hvordan flytter en zebrahaj?

Guitar på bunden

Man skal spille på alle strenge, når man skal træne en guitarfisk. Træningen med guitarfisk er nemlig lidt mere kompliceret. Guitarfisken er bundlevende, og det er derfor ikke i dens natur bare sådan at svømme op til overfladen efter mad. Det bliver man nødt til at lære den, og man skal bruge et target, altså et mål, fisken skal reagere på. Til træningen med guitarfiskene bruges en pind. Man starter med at træne dem på lavt vand, hvor de skal lære at røre ved pinden. Når de gør det, får de en belønning. Næste step er at lære dem, at de skal følge pinden op til overfalden for at få belønningen. Når de har lært det på lavt vand, kan man langsomt øge dybden. I dag følger guitarfiskene targetpinden fra bunden op til overfladen i oceantankens 8 meter vand, hvor belønningen venter, og dyrepasserne kan se den bundlevende fisk helt tæt på.