Guldfisk er ikke dumme

Guldfisk er ikke dumme

Det er en myte, at en guldfisk kun husker i 3 sekunder. Guldfisk er måske ikke kloge nok til at udtænke relativitetsteorien, men faktisk har de mere mellem ørerne, end man måske går og tror.

Måske har du set Den Blå Planets havoddere blive trænet? Men vidste du, at det ikke kun er pelsede pattedyr som havoddere og hunde, der kan trænes? I videoen svømmer Den Blå Planets guldfisk igennem en ring. Det er den trænet til at kunne. For ja, man kan faktisk træne guldfisk. Det kan man, fordi guldfisk har en fin hukommelse, modsat hvad man måske skulle tro. 

Fisk bruger deres hukommelse til at overleve i naturen. Hvis man kan huske, hvor føden er, bliver man ikke sulten. Og hvis man kan huske, hvor der plejer at være store rovfisk, så bliver man ikke spist. 

Se også: Havoddere, nuttede væsner med ild i enden

Sådan træner du din guldfisk

Du kan også træne guldfisk derhjemme. Hemmeligheden er at belønne guldfisken med mad, hver gang den gør det, man vil have den til. Start i det små og øg sværhedsgraden lige så stille.

  1. Giv guldfisken mad med en pind – guldfisken vil snart forbinde den med mad
  2. Få guldfisken til at følge efter pinden
  3. Introducer en ring
  4. Få guldfisken til at følge efter pinden gennem ringen 
  5. Gentag mange gange
  6. Din guldfisk vil til sidst forbinde ringen med mad og svømme gennem af sig selv

Alle steps kræver gentagelser og mange belønninger. Beløn kun, når fisken gør det rigtigt og fortsæt først til næste step, når guldfisken har helt styr på det. Husk ikke at overfodre din guldfisk. 

Samme princip kan bruges til at lære fisk alle mulige slags tricks. Se videoen herunder, hvor en guldfisk har lært at spille fodbold.

Din guldfisk kan klokken

Forskning har vist, at guldfisk har tidsfornemmelse. Nogle guldfisk blev trænet til at skubbe til et håndtag for at få mad. Da håndtaget blev indstillet til kun at virke en time om dagen, tilpassede guldfiskene sig, og skubbede kun til håndtaget på det rigtige tidspunkt. Guldfiskene havde altså tidsfornemmelse nok til at vide, hvornår håndtaget virkede. 

Et andet forskningsforsøg brugte lyd til at træne fisk. En bestemt lyd blev afspillet, hver gang fiskene blev fodret, og fiskene lærte, at lyden betød mad. Fiskene blev så sat ud i naturen, og man lod dem være i fem måneder. Da de fem måneder var gået, afspillede man lyden igen, og fiskene kom tilbage. 

Hvorfor træner Den Blå Planet guldfisk?

Den Blå Planet træner ikke guldfisk for sjov – selvom det ser underholdende ud, når fisken svømmer igennem ringen. Guldfiskene er trænet i forbindelse med Projekt FiSK og Forskningens Døgn 2018. Fiskenes tricks har til formål på en sjov og utraditionel måde at lære børn og deres forældre om hukommelse – både deres egen og fisks. 

Læs mere om Projekt FiSK