Hvordan flyttes en to meter lang zebrahaj og en sildestime?

Hvordan flyttes en to meter lang zebrahaj og en sildestime?

Fiskeflytninger er slet ikke lette. På Den Blå Planet kræver det omhu, hast og muskelkraft at flytte fisk mellem akvarier.

Der er omkring 50 akvarier i udstillingen på Den Blå Planet og omtrent ligeså mange bag kulisserne. Bag Koralrevet findes et akvarie, som for nogle saltvandsfisk er sidste stop før den store Oceantank. Men hvad skal der til, for at flytte store fisk fra den ene ende af huset til den anden?

Dyrepassere som flyttemænd

Når der skal flyttes fisk agerer dyrepasserne flyttemænd, og en mindre beholder eller båre er flyttebil. Det lyder simpelt, men det er det ikke. Faktisk er fiskeflytning en videnskab for sig. Er der tale om korte strækninger, hvor fisk bare ’flytter lidt længere ned af gaden’, er der brug for muskelkraft og hast.

Når en 2 meter lange zebrahaj skal flyttes til en mere rummelig bolig foregår det på båre. Hajen lægges på båren, og et hold dyrepassere løber med hajen igennem udstillingen til Oceantanken.Før hajen bliver lukket indenfor i sit nye hjem, gøres et kort pit-stop, for at indsætte en chip i hajen, så den kan identificeres og følges. Nøglerne overdrages og zebrahajen kan træde indenfor i sit nye hjem: en lækker lys villa med centralvarme i et mangfoldigt kvarter på 4.000.000 liter vand.

Læs også historien om zebrahajen uden striber

Da zebrahajen flyttede fra akvariet bag Koralrevet til Oceantanken, var TV2 Lorry på besøg for at filme flytningen og få en snak med Kurator Lars Olsen om at flytte fisk. Se indslaget og læs artiklen her.

Sildene er på spanden

Zebrahajen er bundlevende og ikke sart overfor berøring. Men for pelagiske fiskearter, dvs. fisk som lever i åbent hav væk fra bund og kyster, er en flytning en anden sag. Sild, der lever på åbent hav, kommer sjældent i kontakt med noget, og er derfor ikke modstandsdygtige overfor berøring som en zebrahaj. Men flyttes skal de, når dyrepasserne på Den Blå Planet vil give sildenes bolig en større make-over. De sarte fisk pakkes i spande og flyttes så skånsomt som muligt, ellers risikerer man, at de taber skællene.

Læs også historien om sildeprutterne, der skabte diplomatisk krise

Da det kan blive til mange gåture med fyldte sildespande for to dyrepassere, bliver der hentet forstærkning fra alle ledige medarbejdere, så sildene flyttes hurtigt og effektivt. Kontoret står nærmest tomt, når økonomiafdelingen, teknik, skoletjenesten og alle de andre løber gennem gangene med sild i spande.

Når små hajer skal flyttes, er det mere ligetil. Hajerne kan fanges op med et fiskenet og bæres et par stykker af gangen i en mindre beholder med vand. Selvom flytninger kan stresse fiskene, finder de sig godt til rette kort tid efter ankomsten, og pådrager sig ikke traumer eller varige mén.