Hajer med navne er hammer smart

Hajer med navne er hammer smart

For de fleste besøgende på Den Blå Planet ligner hammerhajerne alle sammen hinanden - men ikke for dyrepasserne. De har brug for at kunne se, hvem der er hvem, og dyrene har derfor navne, der skal gøre det nemt at huske deres særlige kendetegn.

Som dyrepasser på Den Blå Planet er det vigtigt at kunne kende forskel på dyrene. Når man ved, hvem der er hvem, så ved man, hvem man giver mad, og hvor meget dyrene hver især spiser. Det giver også mulighed for at give enkelte individer vitaminer eller medicin, hvis det er nødvendigt.

Individuel fodring

Hammerhajerne på Den Blå Planet fodres med det, der kaldes en target-fodring. Dvs. at hajerne fodres individuelt med en stang i stedet for blot at smide foder ud i tanken. Når vi fodrer på den måde, kan dyrepasserne tælle, hvor meget hver haj spiser. Det er vigtigt at holde øje med, om dyret spiser som det plejer, da manglende appetit er et af de første advarselstegn, når et dyr bliver sygt. Derfor er det altså et vigtigt redskab for dyrepasserne at kunne kende forskel på hammerhajerne, så de ved hvem der er hvem. Til det formål har dyrene navne.

Navne er hammer smart

Når vi navngiver vores dyr, er det altså ikke for at give dem personligheder eller fordi, det er hyggeligt. Navngivningen sker af praktiske årsager, og for de fleste af dyrene hænger det sammen med deres særlige kendetegn. Det kan være gamle sår og ar, pigmentfejl eller noget helt tredje, som gør, at man kan kende forskel på dyrene.  Fx har hammerhajen ”Tap” sit navn efter en lille tap, der sidder på hendes rygfinne. Navnet har derfor til formål at hjælpe dyrepasserne med at huske, hvad de skal kigge efter for at skelne de forskellige hajer fra hinanden.

Alternativet er at kalde hajerne for hammerhaj 1, 2, 3, 4 og 5. Men hvordan husker man så, hvem der er hvem? Var det nummer 1 eller 4, der havde en tap på rygfinnen? Og var det nummer 2 eller 5, der havde en særligt buet rygfinne? Det er besværligt – og derfor er det smartere at kalde hajerne “Tap” eller “Bue”.

Hammerhaj på skemaet

Da fodringen af hammerhajerne og de andre dyr i Oceantankens fire millioner liter vand ikke er en enmandsopgave, er det vigtigt, at alle dyrepasserne på Den Blå Planet har mulighed for at kunne kende forskel på dyrene. Til det formål bruges skemaer med stregtegninger af hammerhajerne. Her er der indtegnet dyrenes særlige kendetegn, så man kan slå op, hvilke kendetegn der hører til hvilken haj, og dermed hvordan man kender forskel på Tap, Bue og Skalpel.