Hammerhaj spiser planter

Foto: Gettyimages

Hammerhaj spiser planter

Nu har du det bedste argument for at få børnene til at spise lækre grøntsager. Hvis de spiser grønt, er de lige så seje som hammerhajerne. I hvert fald huehammerhajen, som i følge et nyt studie spiser og drager fordel af plantebaseret kost. Det er da hammer-sejt.

Mange forældre kender problemet med at få ungerne til at spise grønsager, men nu kan et nyt hajstudie få selv de mest grøntsags-forskrækkede børn til at gnaske den ene fennikel og spidskålssalat efter den anden.

Hajer præsenteres ofte som store sultne havmonstre med skarpe tænder, men en ny undersøgelse kan vende det billede på hovedet.

Se også: Hvorfor har hammerhajen sådan et mærkeligt hoved?

Den lille huehammerhaj jager tæt på kysten, hvor den typisk spiser krabber, rejer og småfisk, men i et studie fra 2007 fandt man søgræs i tarmen på et eksemplar, hvilket indikerede, at den også kunne have levet af en plantediæt. Forskerne vidste ikke, om det var tilfældigt at de spiste søgræs, og om det havde nogen næringsværdi.

Forskerne hentede derfor 5 huehammerhajer og end masse søgræs for at undersøge, om de kunne fordøje og bevare næringstofferne fra planterne.

De fandt ud af, at hajen med succes havde fordøjet havgræsset, og det er en fordel for dem, at have det som en del af deres kost.

Huehammerhajens fordøjelseskanal er ikke så forskellig fra andre hammerhajer, så om andre hammerhajer også drager fordel af planter er et godt spørgsmål. Der er dog ikke registreret andre hammerhajer, der spiser søgræs.

Uanset hvad kan du fortælle børn, at hvis de vil være lige så seje som hammerhajen, så skal de spise deres grøntsager.