Bemærk: Havslangerne er ikke længere i udstillingen.
En af vores olivenbrune havslanger har fået en bule i panden. Derfor er den blevet isoleret i kælderen, indtil vi finder ud af, hvad den fejler – eller om den overhovedet fejler noget.
I sidste uge tog dyrlæge Kasper Jørgensen derfor prøver af bulen.
Læs også: Ekstremt giftige havslanger indtager Den Blå Planet
“Den har sandsynligvis fået en lille rift eller noget andet, der er blevet så dybt, at der er gået betændelse i. For at finde ud af, hvad den bule er, er man nødt til at prikke et lille hul i bulen og suge det ud, der er derinde,” siger Kasper Jørgensen
Bakterier eller ej
Det ser voldsomt ud, men slangen kommer ikke til skade af det.
Prøverne blev sendt til dyrkning i et laboratorium, og den første prøve viste ikke tegn på bakterier, hvilket kan skyldes to ting.
Enten har der aldrig været bakterier. Eller også har bulen repareret sig selv igen, hvorefter den er blevet til arvæv, der er sterilt.
Blodprøver sendt til analyse
Nu venter vi svar på den anden prøve for at være helt sikre på, at slangen ikke fejler noget. Samtidig blev der taget blodprøver, så vi kan overvåge slangernes generelle sundhedstilstand.
Læs også: Giftig forskning i havslanger
En af de ting, der bliver tjekket, er slangens niveau af d-vitamin. Ligesom mennesker danner slanger nemlig d-vitamin, når de får ultraviolet lys, så det er en god indikator for deres generelle sundhed, hvis de har et normalt niveau af d-vitamin.
Når vi er sikre på, at alt er i orden, bliver slangen sat tilbage i akvariet til de to andre havslanger.
Billigere behandling redder menneskeliv
Slangerne er på Den Blå Planet som led i et større forskningsprojekt, der har som mål at udvikle syntetisk modgift.
Op mod 90.000 mennesker dør årligt af slangebid verden over, og med en syntetisk modgift vil en stor del kunne reddes.
Læs også: Tapning af giftige havslanger har båret frugt
“Hvis man bliver bidt af en havslange lige nu, bliver man behandlet med antiserum, og det er virkelig dyrt. Det koster omkring 50.000 kroner for en behandling, og det har man ikke råd til, hvis man er fisker i et tredjeverdensland. Derfor går det her forskningsprojekt ud på at lave en syntetisk modgift, der kan betales for mellem 5 og 50 kroner. Det er et længere perspektiv, men det er noget, der vil gavne fiskerne, for så har de råd til at blive behandlet, hvis de skulle blive bidt,” siger Kasper Jørgensen.
Forskningen sker i samarbejde med Arne Redsted Rasmussen fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Konservatorskole, Tobias Vang fra Århus Universitet, Brian Lohse fra SUND, Københavns Universitet samt Kate Sanders fra Adelaide Universitet.
Bemærk: Havslangerne er ikke længere udstillet, de “går” i kælderen, hvor der fortsat bliver tappet gift, der bruges til forskning.