Havodderne får

Havodderne får "fastelavnstønde"

I anledning af fastelavn fik havodderne en ”fastelavnstønde” at muntre sig med, og der var underholdning, aktivering og lækkerier nok til flere timer.

Havoddere er kloge dyr, der trives bedst med aktivering og daglig træning. Derfor er de pelsede pattedyr også den art på Den Blå Planet, dyrepasserne bruger mest tid på at passe, aktivere og fodre.

Når man skal finde på nye og spændende udfordringer til havodderne, er det oplagt at se mod højtiderne for inspiration, hvilket også er derfor havodderne tidligere har fået aktivering med påske-, jule– og halloween-tema.

Denne gang kom inspirationen til havoddernes aktivering fra fastelavnstraditionen om tøndeslagning, selvom en fastelavnstønde til havoddere ser lidt anderledes ud end fastelavnstønder til børn.

Frosne snacks i blå tønde

Havoddernes “fastelavnstønde” er lavet af en blå plasttønde med huller i forskellige størrelser og højder. Det traditionelle fyld af slik, clementiner og rosiner var erstattet af isterninger, krabber og muslinger, og det var, modsat almindelige fastelavnstønder, ikke nødvendigt at ødelægge tønden for at komme ind til lækkerierne. Havodderne skulle i stedet bruge poterne (og hovedet) til at få maden ud gennem hullerne. For at sikre, at tønden blev brugt som dyrepasserne havde forestillet sig, var låget sat fast med strips, så de fire havpattedyr ikke kunne komme til godbidderne den vej – selvom det bliver forsøgt af flere omgange, som man kan se i videoen.

Ivrige deltagere

Så snart havodderne blev lukket ud i anlægget, deltog alle fire ivrigt i dagens aktivitet. Og det tog ikke mange sekunder for de kloge dyr at lure, hvordan man fik fisket maden ud gennem hullerne. I modsætning til andre havpattedyr som sæler og søløver jager havoddere ikke kun med munden, men bruger også poterne til at fange fisk og samle muslinger og søpindsvin. Derfor er tønden også med til at stimulere havoddernes naturlige adfærd, da de skal bruge poterne for at få fat i de lækre sager i tønden.