Den ukendte historie om havoddernes første tid i Alaska

Video: Hør Jamie Mullin fortælle hele historien om Riggs og Dixons første tid i Alaska

Den ukendte historie om havoddernes første tid i Alaska

Den amerikanske dyrepasser Jamie Mullin har kendt Den Blå Planets to nye havoddere, fra de var helt små. Hun har givet dem sutteflaske, forberedt dem på jet-lag og gjort dem klar til at de kunne flyve på havodderklasse over Atlanten.

Jamie Mullins elsker dyr og har arbejdet meget med Den Blå Planets havoddere. Hendes indsats er heldigvis blevet belønnet, da Riggs og Dixon er faldet godt til på akvariet efter en succesfuld overfart og akklimatisering til de danske forhold.

Havodderne kan ikke udsættes i naturen

Jamie Mullins arbejder til dagligt med havoddere på Alaska Sea Life Center. Der er aldrig en stille dag på centeret, hvor de modtager og plejer dyr, der er kommet til skade eller er syge. Målet er at udsætte dyrene i naturen igen, men i nogle situationer er det umuligt. Det var tilfældet for Riggs og Dixon, der begge blev fundet, da de var helt små. De har ikke kunne trænes til at kunne klare sig selv i naturen.

Se også: Endelig: Nu kan du opleve 4 havoddere på Den Blå Planet

Ambassadør for en truet art

Det er et enormt arbejde at flytte havoddere og kræver måneders forberedelse. En ting er at skaffe tilladelser, chartre et fly og dele journaler mellem dyrlæge, noget andet er at få havodderne tilvænnet de danske forhold. Her er der fra de amerikanske dyrepassere blevet arbejdet med både døgnrytme og spisevaner. De har simpelthen fået dem til at sove og spise på samme tidspunkter som havodderne sover og spiser i Danmark.

Jamie har passet begge havoddere siden de var helt små og brugt sutteflaske, så det var med blandet følelser, hun tog tilbage til Alaska. Selvom målet altid har været at finde et nyt hjem til Riggs og Dixon, så var det svært at sige farvel til dem efter så lang tid.

Se også: 10 vilde facts om havodderne

Til trods for den følelsesladet afsked med havodderne er Jamie glad for at kunne give gæster på Den Blå Planet mulighed for at opleve disse fantastiske dyr. Havoddere er hvad man kalder for en nøgleart. Det betyder, at de er vigtige for deres naturlige miljø i Alaska og andre steder, hvor de bor på den nordlige halvkugle.

Hør Jamie forklare hvad en nøgleart er:

Ved at give gæster muligheden for at se havoddere tæt på, er håbet at man vil få endnu mere lyst til at arbejde mod en grønnere fremtid, og beskytte de dyrene.