Den Blå Planets skjulte skyggeakvarium

Den Blå Planets skjulte skyggeakvarium

Udstillingen på Den Blå Planet fylder 5000 m2 – men bag akvarierne har teknikgange og karantænebassiner samme dimensioner, og det almindelige besøg afslører altså kun halvdelen af akvariets sunkne skatte. Men hvad gemmer der sig egentlig bag udstillingen?

Med rundvisningen “Bag facaden” bliver man lukket ind i de hemmelige haller, og får set steder, hvor det normalt kun er dyrepassere og teknikere, der færdes.

Bag akvarieruden, ned i kælderen, gennem teknikgange og ud på foderbroer, bliver man ledt gennem en labyrintisk vandverden af en hjemmevant fortæller eller dyrepasser, og får et detaljeret indblik i, hvad der findes bag ved alt det, man ser som almindelig gæst.

Dyrene i kulissen

Der er langt flere dyr på Den Blå Planet, end dem man kan opleve i udstillingen. Alt fra rejer og krabber til blæksprutter og hajer lever af forskellige årsager bag kulisserne.

Når nye dyr ankommer, skal de vænne sig til vandet og foderet på Den Blå Planet. Dyrepasserne skal sikre, at dyrene har det godt, før de flytter ind i et udstillingsakvarium, og derfor lever de en periode i en akklimat, som er et slags venteværelse til udstillingen.

Akklimaterne huser også forskellige dyreunger. For at sikre at de unger, der kommer til verden på Den Blå Planet ikke bliver spist af akvariernes andre beboere, flytter de om i en akklimat, hvor dyrepasserne sørger for, at ungernes første tid bliver så god som muligt.

Klik her for at lære mere om dyreungerne bag Koralrevet.

Modsat udstillingen, hvor smukke stemningslyde og dæmpet belysning sætter rammen for en grundigt designet akvarieoplevelse, er akklimaterne rå og upolerede.

Et hav af pumper og filtre

Det kræver sin teknik at holde et akvarium af Den Blå Planets dimensioner kørende. Vandet skal være sundt og rent og have den rette temperatur og det rette saltindhold til de enkelte akvarier.

Når man går rundt bag facaden, bliver man ført ned ad de fascinerende teknikgange i kælderen, hvor store pumper og højteknologisk akvarieteknik renser akvariets syv millioner liter vand hver eneste time. Maskineriet kører i døgndrift, så vandet er i konstant cirkulation i hele bygningen, og alle dyrene holdes sunde og tilfredse.

Et personligt touch

En rundvisning bag facaden er aldrig helt den samme. Som gæst har man selv indflydelse på, hvad man oplever på en rundvisning. Hvis man har en særlig passion for bestemte dyr eller bestemte steder i akvariet, kan man ønske sig at komme endnu tættere på netop det.

Klik her for at høre om, hvordan det er at få rundvisningen, som blind. 

Fortælleren, som fører gruppen rundt, kan også sætte sit personlige præg på oplevelsen med egne erfaringer og særlige interesser. Der er altid plads til spontanitet. Man kan for eksempel være heldig at røre en blæksprutte eller kigge med, når hajer og rokker skal fodres i den store Oceantank. Én ting er sikkert – der er bestemt noget at komme efter bag facaden.

Som enkeltperson eller som mindre gruppe kan man melde sig til den ugentlige rundvisning bag facaden, der finder sted mandag aften. Rundvisningen kan også altid bestilles af virksomheder og andre større grupper, der ønsker sig et kig ind i det skjulte.