4 fisk du ikke troede du skulle frygte

På Den Blå Planet findes der både giftfrøer, havslanger og pigrokker, der kan være farlige for mennesker. Men akvarierne huser også fire fisk, som udadtil virker søde eller ufarlige, men skindet bedrager, de kan være dødsensfarlige for mennesker.

Kuglefisk – sød, nuttet og dødsens farlig

Hvorfor skal du frygte den?

Sød ser den ud med dådyrøjne og store fortænder. I stedet for at tisse i bukserne af skræk puster kuglefisken sig op, når den bliver bange. Et fantastisk syn. Men udover at være nuttet, er den også dødsens giftig. Ikke uden på, men i de indre organer.

Det skræmmer ikke japanerne, som er vilde med at spise kuglefisk, hvilket de kalder for fugu. Ved tilberedning fjerner kokken næsten alle de giftige indvolde og organer, så der kun er lidt gift tilbage, der så langsomt lammer tungen. Hvis du er uheldig at få en dårlig tilberedt kuglefisk, er det med, at få to fingre i halsen i en fart ellers lammes du og dør. Og glem at tænke på modgift, for der findes ingen. Så lad dig ikke narre af det søde og nuttede udseende.

Find kuglefisken i Oceanet på Den Blå Planet.

Stenfisk – den usynlige hævner

Hvorfor skal du frygte den?

Pas på, hvad du rører ved eller træder på, når du er på dykkerferie i syden. Det kan være en stenfisk! Stenfisken er ikke særlig giftig over for andre fisk, derfor bliver den nødt til at gå all in på at være meget lidt køn – og ja, ligne en sten for at undgå at blive spist. Stenfisken kvalificerer sig derfor næppe til en beauty award, og man skulle næsten tro, at den på baggrund heraf er sur ved altid at have nedadvendte mundvige. Måske den derfor tager en grusom hævn ved at være ekstremt giftig over for mennesker.

Når den ligger helt stille, ligner den jo en sten – og det kan få fatale følger! Hvis du er så uheldig at stikke dig på en stenfisk, så skal du skynde dig op ad vandet og af sted på hospitalet for at få en modgift. Dette har du cirka 2 timer til at nå, ellers er det farvel og tak for denne gang.

Find stenfisken i området ved Koralrevet på Den Blå Planet.

Pacu – nøddeknækkeren fra Amazonfloden

Hvorfor skal du frygte den?

Pacuen ligner en forvokset piratfisk, der svømmer glad rundt med sine store flotte øjne. Men pacuen har en mørk hemmelighed – der er nemlig en særlig grund til, hvorfor den har fået øgenavnet ”nøddeknækkeren”. Pacuen har menneskelignende tænder, som normalt tygger sig igennem rå grøntsager og nedfalden frugt. Det er dens tænder og madtendenser, som gør den farlige – især over for mænd.

Læs også: Piratfisk-panik i Øresund

En sag fra Papua New Guinea beretter om to fiskere, hvis møde med en sulten pacu resulterede i, at den troede, at mændenes nødder var rigtige nødder, og bed dem så af. Oplevelsen var simpelthen så fatal, at de døde af deres forblødninger. Så hvis du har dine nødder kære, så kom ikke for tæt på en pacu.

Find pacuen i Regnskoven på Den Blå Planet.

Europæisk kæmpemalle – den springende ædemaskine 

Hvorfor skal du frygte den? 

Du skal ikke undervurdere maller. Især når det drejer sig om den europæiske kæmpemalle der på ingen måde er kræsen og kan vokse sig umådelig stor, faktisk helt op til 5 meter. Kombineret med en stor mund kan de altså med lethed sluge det meste hvis de ville – og det at de ikke er kræsne skal tages helt bogstaveligt. Den europæiske kæmpemalle er kendt for blandt andet at spise små hunde og duer – og den er gerne kreativ når det handler om nye måder at jage på for at fange middagsmaden, fx ved at springe helt op på land.

Maller generelt kan være aggressive og har angrebet samt bidt mennesker der for eksempel kom for tæt på deres ”rede” hvor de gyder.

Find den europæiske kæmpemalle i Det kolde vand på Den Blå Planet.