Klumpfisk – kær fisk har mange navne

Klumpfisk – kær fisk har mange navne

En klumpfisk ligner rigtig nok, ja, en stor klump, der svømmer rundt i vandet. Som så mange andre fisk har klumpfisken forskellige navne på forskellige sprog, og faktisk giver dets navne rigtig god mening. Lad os prøve at se på nogle af navnene.

Schwimmender kopf – det svømmende hoved

På tysk kaldes klumpfisken for “schwimmender kopf”, som betyder svømmende hoved, hvilket må siges at være rammende og beskrivende for dens karakteristiske udseende. Klumpfisken kunne meget nemt ligne, at den kun består af et stort hoved med to lange finner (foruden de to mindre på siden). Kombineret med to store øjne og en lille bitte mund fremstår klumpfisken som noget, der kunne komme ude fra rummet af, i hvert fald er det svært at finde dets lige på jordkloden.

Mola mola – slowfood i stedet for fastfood

Klumpfiskens latinske navn er ”mola mola” som for en latinsk betegnelse er let at huske. Mola betyder ’milesten’ på latin. Navnet beskriver fiskens facon og dets måde at bevæge sig på. Hvis vi starter med størrelsen, kan klumpfisk vokse sig umådelig store. Rent faktuelt kan klumpfisken blive 3 meter høj og veje op til cirka 2,5 tons, hvilket gør, at klumpfisken har VM-titlen, som den tungeste af alle benfisk.

Fastfood – nej tak

Milesten kan også beskrive at klumpfiskens kropsform ikke er skabt til et liv i overhalingsbanen derfor ses den svømme i sit eget rolige tempo. Den manglende fart gør, at klumpfisken ikke kan indtage dyr, som bevæger sig for hurtigt – og faktisk er klumpfiskens yndlingsspise vandmænd! Så klumpfisken foretrækker ”slowfood” fremfor ”fastfood”.

Sunfish og månefisk – hudplejen foretages af måger

Klumpfiskens langsomhed gør, at den let får parasitter. Hvis dette bliver for generende, svømmer den op til overfladen og lægger sig med siden opad og venter på skrigende måger! Måger sætter sig på klumpfisken og foretager en hudpleje, hvor den mæsker sig i parasitter. Dette er virkelig en win-win for begge parter.

Den måde, hvorpå klumpfisken lægger sig med siden op mod solen i overfladen, kan muligvis forklare, hvorfor den på engelsk kaldes sunfish og på norsk månefisk.