Piratfisk-panik i Øresund

Piratfisk-panik i Øresund

Fangsten af en godt 20 centimer lang fisk med store, skarpe tænder, har skabt frygt for at Øresund er blevet invaderet af piratfisk.

Da fritidsfisker Einar Lindgreen tømte sine åleruser nord for Saltholm i Øresund forleden, gjorde han store øjne. I rusen lå fisk med rød bug og store tænder og sprællede. I havnen vakte fisken en del postyr, idet flere mente, at der måtte være tale om en piratfisk. Fisken blev sendt videre til Statens Naturhistoriske Museum, hvor Peter Rask Møller og hans kollega fiskeeksperten Henrik Carl studerede fangsten. Og vi kan berolige alle danske badegæster med, at fisken ikke er en piratfisk, men en pacu – pratfiskens nære slægtning.

Mysterium: hvor kommer den fra?

Ligesom piratfisken hører pacuen hjemme i Sydamerika, og hvordan ender en sydamerikansk ferskvandsfisk i Øresund? Vi kan heldigvis udelukke, at den er undsluppet fra Den Blå Planet.

“Vi har pacuer udstillet i vores store Amazonas-område, men selv om der kun er få meter mellem vores fisk og Øresund, så er der vandtætte skotter og sofistikerede filtersystemer i mellem. Så det er altså ikke en af vores, der er sluppet ud!” siger Lars Skou Olsen, kurator og afdelingsleder på Den Blå Planet.

Der er i stedet formentlig tale om, at nogen har tømt deres akvarium i en nærliggende å inden ferien, og at pacuen så er fortsat ud i Øresunds brakke vand. Kun en enkelt gang tidligere er der blevet fanget en pacu i Europa. Det var i 2002, da en lystfisker fik en på krogen nær et kraftværk ved Odra-floden i Polen.

Pas på fingrene… og nødderne!

Pacuen er kendt som piratfiskens fredelige slægtning, idet den overvejende er vegetar. Det voldsomme tandsæt er ikke så skarpt som piratfiskens, men den kan sagtens bide fiskeliner og fingre over.

Tænderne bruges overvejende til at knuse nødder og anden frugt, men pacuen æder også fisk og smådyr. Dens forkærlighed for nødder har dog haft fatale følger. I Papua Ny Guinea, hvor arten også er udsat, har den ved flere tilfælde taget fejl af nødder og mandlige svømmeres ædlere dele. Så behold endelig badebukserne på, hvis du bader i Øresund i disse dage – måske er der flere derude!