Zebrahaj-æg er en lækkerbidsken for de fleste dyr i Oceanet. Typisk bliver de spist, før en dykker kan nå at komme i akvariet. Nu har vi for en periode valgt at afskærme to zebrahajhunner, da vi kan se, at de lægger æg. Det har givet pote. For der er kommet nogle æg, og vi har nået at få fat i dem inden ørnerokkerne eller havskildpadden. Ønskescenariet er, at der om cirka 155 dage igen kommer nye zebrahajunger.
Det største hajæg
Efter parring lægger hunnen 17 cm store ægkapsler. Heri håber vi, at der gemmer sig et lille hajfoster, som vokser sig til dobbelt størrelse, inden den lille hajunge bryder ud. Ægget fra zebrahajen er det største i hajverden fra ovipare hajer, altså hajer der lægger æg.
Læs også: En zebrahaj uden striber?
Hvalhajens æg er større end zebrahajens, men den er ovovivipar, hvilket er den mest almindelige form for fosterudvikling hos hajer. Her lægger hunnen æg, som befrugtes, udvikles og klækker inde i moderen. Ungerne fødes som levende unger.
Hos nogle arter, med denne form for udvikling fx sandtiger- og sildehajen, sker der det, at de først-udklækkede unger spiser sine søskende inde i hajen. Disse hajarter føder derfor kun få unger ad gangen.
Se også: Sensation: Den Blå Planet er blevet en zebrahaj rigere
Zebrahajen kan få unger med sig selv
I 2017 kunne man i tidsskriftet Scientific Reports læse, at zebrahaj-hunner kan skifte seksualitet og få unger uden at parre sig med hanner.
Læs også: Zebrahajungen er ved at blive teenager
En australsk hun-zebrahaj ved navn Leonie levede med sin mage i et akvarium fra 1999 til 2012 – sammen fik de flere hajunger. Fra 2012 til nu har hajen Leonie boet alene.
I 2016 fik Leonie pludselig tre unger uden at have parret sig med en anden zebrahaj. Det beviser, at zebrahajen kan få unger med sig selv. Fænomenet hedder partenogenese og er også set hos andre hajarter og andre dyr. Men det er meget sjældent, at et dyr starter med at få unger ved at parre sig med en mage, og så skifter til at kunne få unger med sig selv.