Skyttefisk har indbyggede vandpistoler!

Skyttefisk har indbyggede vandpistoler!

Temperaturen siger endelig sommer, og hvis du mangler en makker til vandkrig, er skyttefisken det oplagte valg.

Temperaturen siger endelig sommer og hvilken anden måde at køle sig ned på end en god omgang vandkrig?

Skyttefisken leger vandkrig hver gang, den skal have noget at spise – helst insekter, som er livretten. Anton, der er fortæller på Den Blå Planet, fortæller om den vilde fisk, når den bruger sin særlige egenskab:

”Skyttefisken tager sigte og åbner sine gæller. Den har en lille fuge oppe i ganen, hvor tungen passer perfekt. Når den har taget sigte, klapper den gællerne i, og så skyder den en vandstråle op og rammer en flue. Så falder den ned i vandet, og skyttefisken kan få et måltid mad.”

Skyttefisken har et virkelig godt boldøje, og den rammer meget præcist indenfor én meters afstand – faktisk kan den ramme insekter på helt op til tre meters afstand, hvilket er imponerende for en fisk, der max bliver 30 centimeter.

Skyttefisken er også mester til gemmeleg

Skyttefisken er ikke kun god til vandkrig. Den er også mester til gemmeleg! Skyttefisk lever i brakvandsområder i Sydøstasien, hvor de holder sammen i stimer. Ryggen på skyttefisken er meget smal, flad og grålig. På den måde kan den gemme sig helt oppe i overfladen uden at bryde vandet. Så undgår den at blive opdaget af den forestående frokost. I området vokser der mangrovetræer med lange rødder nede i vandet. Skyttefiskene matcher rødderne med sine striber langs siden – det gør den endnu sværere at se. Dobbelt-op på blæret gemmeteknik!

Hvis du besøger skyttefiskene ved akvarie 34, skal du ikke være bekymret for at blive ramt af en vandstråle – de leger kun vandkrig med insekterne.