Sensation: Den Blå Planet er blevet en zebrahaj rigere

Sensation: Den Blå Planet er blevet en zebrahaj rigere

For første gang er det er lykkes at få en levende zebrahaj-unge i Danmark.

Der udbrød jubel hos dyrepasserne, da en lille sortstribet zebrahaj forleden kom til verden på Den Blå Planet. Flere akvarier indenfor landets grænser har zebrahajer, men det er første gang, at det er lykkes at få unger i Danmark.

Se også: En prikket zebra har lagt æg i Oceanet

Drømmen er naturligvis, at hajungen overlever, og at Den Blå Planet fortsat kan få flere unger. Det er tegn på trivsel og gode forhold, når dyrene parrer sig og får afkom, og det giver mange fordele og oplevelser. Fx er det fantastisk, at vi kan få lov at opleve ungerne som helt små og se de fantastiske striber, som vi normalt kun kan se i bøger eller på film.

LatinskStegostoma fasciatum
Størrelse354 cm
FødeKrabber, snegle, muslinger og fisk
HabitatSand- og grusbund ved koralrev
IUCNSårbar

Sårbar. Den største trussel er fiskeri

Geografisk udbredelseDet Indiske ocean og vestlige Stillehav
Kort

Når jeg bliver voksen, får jeg prikker

Navnet zebrahaj giver rigtig god mening, når man ser den komme ud af ægget med smukke hvide striber på sort baggrund.

Forvirringen ved dens navn opstår, når man ser den vokse op, for pludselig træder striberne i baggrunden og prikkerne tager over, hvorfor ansatte på Den Blå Planet ofte er blevet spurgt om, hvorfor det prikkede havdyr hedder zebrahaj, det kan vi nu meget letter forklare.

1 dag gammel


Mellemstadie


Voksen


En ny verdensborger

Det var en sensation, da Den Blå Planet fik sin første zebrahajunge, men faktisk stopper euforien ikke her. I de seneste godt 170 dage har dyrepasserne ikke blot passet et, men to store 17 cm zebrahajæg. Vores ønske gik i opfyldelse, for blot tre dage efter den første hajunge-udklækning var den anden klar til at komme ud af ægget.

Den anden haj kom også ud med hjælp fra en dyrepasser, der klippede forsigtigt i ægget. I naturen kommer hajunger selv ud af ægget, for der er ægget blevet slidt tyndere af sand og bølger.

Men vi har passet så godt på æggene, at de ikke er blevet slidte, og så kan der være risiko for, at ungen ikke selv kan komme ud. Derfor har vi i dette tilfælde klippet i ægget, så ungen ikke ender med at sidde fast.

Inden vi klipper, scanner og lyser vi på æggene for bl.a. at se om blommen er helt væk mv.

Hajungerne er stadig sårbare

Dyrepassernes glæde over at overvære en fantastisk og sjælden scene, som kun er få har oplevet, er også blandet med en nervøs følelse, for hajungerne er sårbare i den tidlige fase af deres liv. Det er gratis at håbe, og vi håber inderligt og arbejder hårdt for, at hajerne klare den. Det vil være fantastisk at kunne vise, hvordan de udvikler sig.