Træning i skildpaddetempo

Træning i skildpaddetempo

Daglig træning af den nye beboer på Den Blå Planet har båret frugt, og selvom der er langt igen, er dyrepasser Mia Rasmussen stolt af den lille havskildpadde.

I januar strandede en havskildpadde ved Jyllands kyst, som efterfølgende har fået fast bolig på Den Blå Planet.

Læs mere: Strandet havskildpaddeunge får permanent adresse på Den Blå Planet

Siden den strandede havskildpadde flyttede ind, har dyrepasser Mia Rasmussen arbejdet på at skabe tillid mellem hende og det lille dyr. Det går så godt, at hun har kunne træne den. Og selvom træningen går fremad, er det en lang proces.

I skildpaddetempo

Da havskildpadden kom til Den Blå Planet, var den meget sky og forsigtig. Træningen er derfor gået – ja i skildpaddetempo, om man vil. Og som ordsproget siger: ”slow and steady wins the race”. At gå for hurtigt frem havde ikke virket, men den langsomme træning har været effektiv, og skildpadden er nået langt på få måneder.

Træning step by step

Første step i træningen var, at skildpadden skulle lære, at når dyrepasserne plasker i overfladen, så er det spisetid. Forsigtigt begyndte dyrepasserne så at håndfodre den med en pincet, og da skildpadden var tryg ved det, satte de en platform i vandet. Ideen var, at skildpadden skulle svømme op på platformen og få mad. Men det tog lidt tid, før skildpadden var helt med på den ide.

”Der gik rigtig lang tid, hvor den var meget, meget bange for platformen. Og målet var faktisk, den bare skulle spise i nærheden af platformen. Men lige pludselig sagde det klik, og så forstod den hvad det gik ud på,” fortæller dyrepasser Mia Rasmussen.

I dag svømmer skildpadden målrettet mod platformen, når Mia plasker i vandet og lokker med en godbid. Den har dog stadig ikke helt styr på, hvilken vej det er nemmest at komme op på platformen – men øvelse gør mester.

Cool med berøring

En anden del af træningen er at vænne skildpadden til berøring. Formålet er ikke at gøre den tam men at sørge for, at skildpadden ikke forbinder berøring med noget farligt. Forhåbentlig vil det betyde, at dyrepasserne kan løfte skildpadden ud af akvariet for at veje den, uden at skildpadden bliver stresset. Det ultimative mål, som Mia kalder det, ville være, at dyrlægen på sigt kan tage en blodprøve på skildpadden, mens den ligger roligt på platformen. Af den grund forsøger Mia at røre skildpadden så meget som muligt for at give den en masse gode oplevelser med berøring. Og det virker.

”Første gang blev den meget forskrækket. Men nu er den ret cool, når vi rører ved den,” fortæller Mia.

En anden fordel ved at vænne skildpadden til berøring er, at samvær med dyrepassere kan gøres hyggeligt. Fx ved at skrubbe den med en børste. På den måde kan berøring også introduceres som belønning.

Læs også: Rygmassage til havskildpadden

Tiden værd

At træne en havskildpadde er altså nærmere en maraton end en sprint. Men det er tiden værd, fortæller Mia. Træningen skal sikre, at skildpadden kan få et godt og roligt liv på Den Blå Planet. Når skildpadden kommer op til overfladen på kommando, undgår man at skulle indfange den med net, som er stressende for dyret. Træningen er derfor ikke for at gøre dyrepassernes arbejde nemmere, men i stedet for at sikre de bedst mulige vilkår for dyrene.

”Det ville tage mig to sekunder at fange den med et net – men det ville være stressende for skildpadden” fortæller Mia.

Så selvom træningen er tidskrævende, er det det hele værd.

Plads at vokse på

Den lille nye skildpaddebeboer er ikke den eneste havskildpadde på Den Blå Planet. I Oceantankens fire millioner liter vand kan man se havskildpadden Gaia. De to skildpadder er af samme art (uægte karetteskildpadde), men adskiller sig fra hinanden med en vægtforskel på 120 kg! Den lille havskildpadde vejer nu kun to kg, og når den bliver større, håber vi på, at den skal gøre Gaia selvskab i Oceantanken.