Er blåhvalen verdens største dyr?

Er blåhvalen verdens største dyr?

Og hvor stor er den?

Spørgsmål

Hej Den Blå Planet

Er blåhvalen verdens største dyr? Og hvor stor er den?

Hilsen Emil 6 år

 

Svar

Hej Emil

Det korte svar er, at blåhvalen er STØRST! Den kan blive ca. 30 meter lang og veje omkring 150 tons. Det er, så vidt vi ved, det største dyr som nogensinde har levet her på jorden. Vi kender ikke engang til nogle dinosaurusser, der var større. Her vil de mange dinosauruskyndige unge mennesker nok tænke, ”Hvad med Argentinosaurus, den var da ca. 40 meter lang”, og det er rigtigt, men man regner med, at den vejede ca. 100 tons. Man er i biologiens verden blevet enige om, at præmien for største dyr måles i vægt. Derfor er den afrikanske elefant det største nulevende landdyr, fordi den vejer mest, hvis man målte `størst´ i længde eller højde, så var det nærmere giraffer eller pytonslanger.

Så hvor stor er den blåhval egentlig?

Den vejer det samme som 20 afrikanske elefanter. Hjertet på en blåhval bliver ofte beskrevet som værende lige så stort som en bil. Dette kommer lidt an på, hvordan man ser det. Blåhvalens hjerte vejer lige under 200 kg og en lille bil vejer noget mere. Hjertet har dog en størrelse på et par kubikmeter, så man ville sikkert kunne presse 4 personer derind, som man jo gør i biler.

Stort dyr, store mængder mad

Blåhvalen er ca. lige så lang, som Rundetårn er højt (hvis man ikke tæller observationstårnet med).

Når man er så stor, skal man også have meget at spise. Blåhvalen spiser nogle små rejer, som man kalder krill. Man regner med, at en blåhval spiser omkring 3600kg krill om dagen.

Festlige prutter

Hvis vi skal regne den vægt om til noget, som vi kan forholde os til, så svarer det til ca. 16.000 hamburgere om dagen! Men hvis du en dag får en blåhval som kæledyr, så vil jeg klart anbefale, at du fodrer den med krill. For det første så er det blåhvalens naturlige føde og dermed sundest for den, men som bonus så er det også meget mere festligt at have en blåhval som er fodret med krill. Krill har nemlig et farvestof i sig som gør, at blåhvalens prutter bliver helt orange – og det er da festligt!