Strandkrabber putter fødderne i maden

De fleste vil nok sige, at det er uhøfligt at putte fødderne i maden, men for strandkrabben er det ganske normalt.

Du kender strandkrabben, Carcinus maenas, som er den mest almindelige krabbe, vi har herhjemme i den danske andedam, eller faktisk ikke i andedamme, for de lever i havet.

Det er ikke fordi, at strandkrabber er dårligt opdraget, når de putter fødderne i maden. Faktisk er det tegn på en sund krabbe. Dens ben er nemlig dækket med små hår, som krabben bruger til at smage med, når den finder mad på sandbunden.

Kannibal med to penisser og skarpe kløer

Underoverskriften lyder som titlen på en meget dårlig film, men faktisk er det en passende beskrivelse af strandkrabben. Som så mange dyr i havet er strandkrabben ikke bleg for at æde sine artsfæller. Intet tyder på, at strandkrabber gør sig tanke om, at dens medkrabber er særlige individer med krabberettigheder. Når den får øje på en medkrabbe, ser den et kalorie-potentiale. Det betyder dog ikke, at strandkrabben ligesom fx kongeboaen kun vil spise sin egen art. Strandkrabber er ikke kræsne, tværtimod, de spiser næsten hvad som helst.

Det med de to penisser er heller ikke så usædvanligt i havet. Hannen skjuler penisserne på mavesiden under sin hale. Med to penisser kan han lettere holde fast i hunnen under parringen, som kan tage op til 24 timer! Det lader vi lige stå et øjeblik.

Foder der spiser foder

Hvad er formålet med, at vi fodrer strandkrabberne? Det er for at få foder. Mange af dyrene på Den Blå Planet ser gerne krabbe på menuen. Strandkrabberne bliver fx brugt som foder hos blæksprutterne. Så det du ser i videoen ovenfor, er foder, der spiser foder.

Se også: Blæksprutte fanger krabbe i glaskoble

Danmarks mest udbredte krabbe

Strandkrabberne er udbredt over hele verden, og i Danmark findes de fra Nordsøen og helt ind i Østersøen. Der er mange strandkrabber ved kysten langs fjordene og bælterne. De lever ofte på lavt vand fra 1-10 meter, hvor de små individer findes på det laveste vand, og de større længere ude. Strandkrabben findes især, hvor der er sten, muslingebanker eller tangbælter. I disse områder er der mulighed for at skjule sig, og føden er ofte let tilgængelig.

Strandkrabben er nataktiv, så iklæd dig våddragt og lommelygte, fx i forbindelse med harpunfiskeri, og oplev den spændende krabbe i aktion.

Se også: Undervandsjagt for begyndere