Morild får havet til at lyse i mørke

Gettyimages: Video fra Thailand

Morild får havet til at lyse i mørke

I sommerperioden valfarter vi til de smukke danske strande. Ofte handler det om solcreme, strandskovle og gammeldaws is, og det er skønt alt sammen, men din tur til stranden kan være mere end det. I sensommeren kan du fx være heldig at opleve havet lyse i mørke.

Du læser nu en temarække om livet ved Danmarks kyster. Her sættes fokus på den rige danske natur, som er i vores nærhed. Ved kysten er civilisationen bag os og den vidtstrakte havflades uberørte natur foran. Her er mulighed for rekreation og naturoplevelser.

I Danmark kan du maks bo 52 km fra kysten, målt i luft­linie, men kun få af os har i virkeligheden så langt til van­det, da de fleste storbyer ligger ved havet eller ved fjordene. I sensommeren kan du med en god portion held opleve et særligt fænomen, morild.

Få har set det, men de der har oplevet morild har fået en fantastisk naturoplevelse. Når mørket falder på, kan havet lyse som et mindre provinsdiskotek.

Hvad er morild?

Mange af de dyr som lever på stranden er så små, at man ikke kan se dem med det blotte øje. Der er dog et enkelt “usynligt” dyr, som nu og da giver sig til kende på mystisk vis. Hvis du spadserer ved strandkanten sent om aftenen, kan du undertiden opleve at se dine fodspor lyse i mørket.
Det er morild, et lysfænomen man af og til ser, når man sejler om sommeren, i skumsprøjtet omkring bådens stævn, i kølvandet eller omkring årerne.

Det, der lyser, er små encellede kugleformede dyr på størrelse med knappenålshoveder. Dyrene, hvis latinske navn er Noctiluca miliaris, er på trods af deres ringe størrelse grådige rovdyr, der som ganske små balloner (se foto) svæver rundt i vandet og fanger endnu mindre organismer med en lille fangtråd, der sidder ved en tragtformet åbning ind til dyrets mund.

Hvornår kan man se morild?

De forekommer i havet året rundt, men når vandets temperatur stiger til en 18-20 grader, formerer de sig hurtigt og bliver så talrige, at de fuldstændigt kan dække havoverfla­den over store arealer. Disse dyr kan ved en kemisk proces frem­bringe lys, når de stimuleres ved en eller anden påvirkning, f.eks. ved at åren sætter vandet i bevægelse, eller ved at man kaster sand i vandet.

Youtubevideoen nedenfor viser, hvordan morild ser ud, når der er en stor koncentration af de små dyr.

Man kan undertiden også se dem ved dagslys, især i Vesterhavet og i Limfjorden, hvor milliardvis af døde individer kan danne brede bælter af en rød ildelugtende gele på overfladen.

Hvis du ikke oplever morild behøver din aftentur ikke at være spildt. I august er der gode chancer for at se stjerneskud og Mælkevejen står klart, hvilket også er stort at opleve, mens man lytter til bølgernes brusen.

Kilder:
Gå med på stranden, 1973, Rhodos
Wikipedia