Så tæt var havodderen på at uddø

Så tæt var havodderen på at uddø

Havodderne var engang tæt på udryddelse, men har gjort et fantastisk comeback. Bestanden af havoddere har været igennem en rutsjebanetur, fra af at være en stor population til at blive næsten udryddet af pelsjæger og olieudslip til at vokse fornuftigt i antal igen.

Havoddere har dyrerigets tætteste pels, ikke mindre end 8 millioner hår dækker kroppen. Det gør dens pels unik og smuk, så smuk at det var en ulempe for den igennem 1700-1800-tallet, fordi mennesker ønskede pelsen. Pelsjæger dræbte næsten en million havoddere. Heldigvis blev der i 1911 indført en fredningsaftale mellem Canada, USA og Rusland, der skulle beskytte havodderne. Det var på et hængende pelshår, da der kun var cirka 1500 havoddere tilbage på verdensplan. Havodderens fredning gav pote og populationen voksede med succes.

Se også: 10 vilde facts om havodderne

Det frygtelige olieudslip i 1989 

Selvom havoddernes voksede i antal, varede det ikke mange årtier, før den var gal igen. Denne gang var det en gigantisk miljøkatastrofe, der indtraf i 1989 i Alaska. Supertankeren Exxon Valdez stødte på grund ud fra Alaskas kyst og lækkede cirka 42 millioner liter råolie. Udslippet, som skriver sig ind i historien som en af de værste olieforureningskatastrofer nogensinde, aflivede langsomt mange dyr, heriblandt mange fugle og sæler. Olieudslippet var også en katastrofe for havodderne. Deres tætte pelse blev fedtet ind i olie, hvilket er worst-case-scenario for havoddere og flere tusinde døde.

Antal havoddere 1700* = 1.000.000

Antal havoddere 1911* = 1.500

Antal havoddere 2014* = 100.000

Havoddere er sårbare i dag

Selvom bestanden af havoddere er vokset til hele 100.000 og er stabil, er de stadig sårbare og karakteriseret som truet. Der er områder fx ved Alaska, hvor populationen aldrig rigtig er kommet op igen efter pelsjagt og olieslip. Havoddere er sårbare over for forurening, men også fiskenet, som de kan sidde fast og drukne i. Derudover har de en naturlig fjende i spækhuggeren. Alt i alt er bestanden af havoddere dog langsomt stigende, så fremtiden ser rimelig lys ud for dem.

Havoddere er et nøgledyr i naturen

Havodder svømmer i kelp i Alaska

Havodderen er ikke bare et nuttet dyr med en smuk pels. Den er også det, der kaldes for et ”nøgledyr”. Et nøgledyr har stor betydning for forskellige økosystemers bevarelse. Ved de smukke undersøiske kelpskove, findes søpindsvin, som er havoddernes livret. Som illustreret nedenfor vil udryddelse af havoddere begynde en kædereaktion, som sætter fødekæden under pres:

Kædereaktion

   Ingen havoddere –> Mange søpindsvin

 Mange søpindsvin –> Mindre kelpskove

   Mindre kelpskove –> Ringere økosystem

                Ringere økosystem –> Færre leve- og ynglesteder

Færre leve- og ynglesteder –> En fødekæde under pres

Havodderne har haft sig noget af en rutsjebanetur gennem flere årtier, men de har gjort et unikt comeback i antal. Det er godt for havoddere generelt, men også for de undersøiske regnskove, som har stort behov for havodderen til at opretholde deres økosystem.

* Cirkaantal