Hovedrengøring i Øresund

I videoen kan du bl.a. se, at der bliver fundet en mobiltelefon.

Hovedrengøring i Øresund

Så er hovedrengøringen i gang! Dykkere samler skrald fra Øresund i naturens tjeneste.

Til World Cleanup Day havde Den Blå Planet, Danmarks Akvarium besøg af det lokale dykkercenter ScubaGear, som sprang i Øresund for at samle skrald fra havets bund.

Fem bildæk. Plastikservice og ditto poser. En mobiltelefon. En hovedpude. Øldåser med 30 år på bagen. For nu bare at nævne nogle få af de ”skatte”, som de frivillige dykkere fandt på bunden af Øresund.

”World Cleanup Day” er en årlig begivenhed, der startede i 2018. 157 lande samarbejder i den globale hovedrengøring. Det er særligt plastikaffald, der er i fokus, da det forurener miljøet – både på land og i vand. Mere end 18 millioner frivillige deltog verden rundt, og på Den Blå Planet stod 13 seje dykkere klar til at bruge dagen på at samle skrald i naturens tjeneste.

Fyldte sække med vådt affald

Vejret var det perfekte dykkervejr; høj sol og Øresund lå stille hen, da de første dykkere hoppede i vandet. Trods en stærk strøm, var der desværre hurtigt bid, og de marine rengøringsfolk kom tilbage med de første fyldte læs med vådt affald. Den formidable indsats blev belønnet med varm kakao og kaffe på flydebroen og præmier fra Den Blå Planet til dem, der samlede mest skrald.

Den Blå Planet er en aktiv naturambassadør og har blandt andet den globale plastikforurening som en af sine mærkesager. En problematik, som har uoverskuelige konsekvenser for havenes dyreliv.

”Vores mission er at få børn og voksnes hjerter til at banke for havets forunderlige liv. Det ligger i vores DNA at formidle om havet og dets dyreliv og ikke mindst fortælle, hvordan vi passer på det. Vores håb er at være med til at skabe en masse nye store og små naturambassadører,” siger Lars Skou Olsen, chef for forskning og naturbevarelse på Den Blå Planet.

Udover konkrete events som World Cleanup Day, belyser Den Blå Planet problemet i en ny miniudstilling om plastikforurening, hvor et akvarie har plastikflasker og plasticposer som beboere i stedet for levende fisk. Fascinerende og foruroligende på samme tid.