I november fik vi en ny ørnerokke til Den Blå Planet. Den var for lille til at kunne komme direkte ud i Oceantanken sammen med de andre ørnerokker. Erfaring fra andre ørnerokker viser nemlig, at de skal have en vis størrelse for at trives bedst mulig i en stor tank, hvor der er masser af andre dyr. Den er blevet passet og plejet i et lille bassin bag koralrevet, hvor man også kunne få et lille smugkig af ørnerokken.
Men hvordan træner man egentlig en ørnerokke og forbereder den på at skulle flytte?
Vores dyrepassere tog en lang stang og placerede en tennisbold på spidsen sammen med en godbid – i daglig tale bliver dette kaldt en target. Ørnerokken kan genkende formen og farven og det giver en vis form for tryghed. Den har altså lært at gul tennisbold er lig med mad.
Hver gang ørnerokken skulle fodres, var det fra stangen. Når den kommer op til overfladen for at få mad, giver det også dyrepasserne mulighed for at kunne komme helt tæt på den og tjekke, hvordan den har det.
Se også: Rokkeromantik i Oceantanken
I forbindelse med, at ørnerokken skulle flyttes, lavede dyrepasserne et sundhedstjek på den. Alle større dyr er udstyret med en chip med et identifikationsnummer, så dyrepasserne er sikre på, at de har fat i den rigtige. Sundhedstjekket bliver gjort ved alle dyr på Den Blå Planet i forbindelse med en flytning. Sidder chippen, hvor den skal? Tjek. Hvor meget vejer den? 8,90 kg. Tjek. Vingefang? 79 cm. Tjek!
12 i studenterhuen
Efter at ørnerokken er flyttet til Oceantanken er det en kæmpe fordel for den, at den er den eneste, der bliver trænet med den skriggule farve. Vores store havskildpadde Gaia bliver trænet med en rød plastikklods, og guitarfiskene bliver trænet med en rød bold. Derfor skiller tennisbolden sig også ekstra meget ud blandt de andre targets og gør det nemmere for rokken.
”Vi kunne ret hurtigt se, at vores træning bar frugt,” siger Mia Rasmussen, der er dyrepasseren, som har nusset om ørnerokken siden den flyttede ind på Den Blå Planet. Den kommer fra, hvad der svarer til en børnehave, og er rykket direkte op i en vild gymnasieklasse.
”Han har klaret det rigtig godt og de andre har taget godt imod ham. Så han har ret hurtigt fået studenterhuen på,” siger Mia Rasmussen, mens hun fodrer rokkerne i Oceantanken.