Den dødelige dragefisk

Den dødelige dragefisk

Selvom dragefisken ikke spyr ild, skal man ikke løbe om hjørner med den. Dragefiskens gift kan give lokale lammelser i flere dage hos mennesker. I sjældne tilfælde kan den også ende med at koste mennesker livet.

På Den Blå Planet, Danmarks Akvarium har vi mange forskellige dyr. Faktisk mere end 20.000 af slagsen. Nogle er store, andre er små. Nogle svømmer i stimer for ikke at blive spist af fjender. Og så er der fisk, der er så giftige, at næsten ingen tør at sætte fisketænderne i dem.

På Den Blå Planet har vi to akvarier med giftige fisk, hvor du blandt andet kan se dragefisken. Vores modige dyrepassere passer naturligvis ekstra godt på, når det er frokosttid for akvariets beboere.

Læs også: Danmarks giftigste akvarium

“Jeg er giftig – hold dig væk!”

Dragefisken har uden tvivl meget pompøse farver. Sorte og orange striber snor sig langs kroppen, og man kan nemt blive fortryllet af de farverige finner, der vifter frem og tilbage i vandet. Men dragefiskens heftige udstråling er mere end bare en fryd for øjet. Når det kommer til fiskens fjender i Det Indiske Ocean og Stillehavet, sender dragefisken et meget klart og tydeligt signal: Jeg er giftig – hold dig væk!

Hvert år bliver uheldige dykkere stukket af fisken i forsøget på at få det allerbedste billede. Det er bestemt ikke uden risiko at blive stukket af en dragefisk. I sjældne tilfælde kan det medføre døden, selvom det sker yderst sjældent. De alvorlige og akutte symptomer er svimmelhed, åndedrætsbesvær, lammelser, kramper og besvimelse.

Forvirrede fjender skåner dragefisken

For det meste virker dragefiskens gift-taktik efter hensigten. Alligevel har nogle arter i dragefiskens naturlige omgivelser – blandt andet hajer og barser – lært at adskille de giftige pigge fra den spiselige del. Fjenderne kan dermed sætte tænderne i det lyse fiskekød uden at frygte for livet.

Det snedige trick er endnu ikke kommet til dyrelivet i Det Caribiske Hav af én simpel årsag: dragefiskens fjender ved ganske enkelt ikke, hvordan man gør endnu.

Dragefisk i Det Caribiske Hav kan altså ånde lettet op for en kort stund, inden hajerne har tager deres svendeprøveeksamen i ‘sådan-skal-den-dragefisk-barberes’.

Læs også: Stenfisken – verdens giftigste fisk

If you can’t beat them, eat them

Fiskens flotte udseende er ikke noget, der er gået akvaristers næser forbi. Tværtimod. I naturen lever fisken i Stillehavet og Det Indiske Ocean. Her har de naturligt hjemme, men de er blevet fanget og fragtet rundt i hele verden – blandt andet til USA, hvor folk med saltvandsakvarier har haft glæde af dem. Når dragefisken har vokset sig for stor til sit akvarie, lukker akvaristerne fisken ud i havet fra de tropiske strande, og det er bestemt ikke uden konsekvenser.

Populationen af dragefisk i Det Caribiske Hav er med andre ord gået op, men det har spisestederne og befolkningen i Florida fundet en super smart løsning på:

If you can’t beat them, eat them.

Når bestanden af dragefisk ikke kan holdes naturligt nede af andre fisk og havdyr, må man i stedet ty til andre metoder: spis den! Heldigvis kan dragefiskens giftige finner skæres af, og så er den ganske ufarlig at sætte tænderne i – og det skulle efter sigende smage herligt. Velbekomme.