Lunder er som fisk i vandet

Lunder er som fisk i vandet

På den Blå Planet er det ikke kun fiskene, der svømmer. De atlantiske lunder giver gerne en opvisning i brystsvømning for fugle.

Selvom lunden er en fugl og ikke en fisk, stopper det ikke de farveriger søpapegøjer fra at undersøge vandet under overfladen. Lunderne er nemlig dygtige jægere under vand og kan dykke helt ned til 60 meters dybde i jagten på småfisk.

Bobler som våddragt

Når lunderne dykker, kan de godt se lidt sjove ud. De er nærmest sølvglinsende og efterlader en strøm af bobler efter sig. Det er lundens ”våddragt” du kan se. Lunden bruger luft til at isolere sig, når den dykker, ligesom vi mennesker bruger våddragt. På den måde kan fuglen holde varmen i det kolde vand i det nordlige Atlanterhav, hvor den kommer fra.

Se også: Lunden der vejer sig selv

En haj til brystsvømning

Lunden bruger samme teknik, når den svømmer under vandet, som når den flyver. Den bruger sine stærke brystmuskler til at drive sig fremad som en anden elitesvømmer. Så når det ligner, at lunderne flyver under vandet, så er det stort set også det, de gør. Deres store fødder, der gør dem kluntede på land kommer her til sin ret. De bruges til at styre sikkert frem til det næste måltid.

Se også: Søpapegøjer vs. mennesker

Søpapegøje – ikke pingvin

Lunder, der i folkemunde ofte kaldes søpapegøjer, bliver tit forvekslet med pingviner. Men selvom de to fugle godt kan ligne hinanden, er de ikke ens. Pingviner har luffer og kan dermed ikke flyve som lunden, der har vinger. Pingviner lever desuden på den sydlige halvkugle, hvor lunderne lever på den nordlige halvkugle. Skulle du være så heldig at se en lunde i naturen, kan du derfor være ret sikker på, at det er en lunde og ikke en pingvin, hvis du befinder dig på de nordlige breddegrader.

Lunde

Pingvin