Kuglefisken er enten en delikatesse eller dit sidste måltid

Kuglefisken er enten en delikatesse eller dit sidste måltid

Den sortplettede kuglefisk forvandler sig til en tyk sumobryder på ganske få sekunder, hvis den føler sig truet. I Japan er den en delikatesse, men du er kugleskør, hvis du spiser den. Måske er det dit sidste måltid.

Den sortplettede kuglefisk har et temperament vildere end de fleste. Du kender sikkert godt følelsen af at blive så hidsig, at du tager en dyb indånding inden det vælter ud med ord. Lidt ligesom en arrig sumobryder inden kamp. Det er præcis samme taktik kuglefisken bruger, hvis den føler sig truet. I løbet af 10-15 små indåndinger med vand bliver den kuglerund i tre gange dens størrelse, og ser meget frygtindgydende ud for f.eks. hajer, der måske havde udset sig sin frokost. Hvis hajen er fornuftig, og tager truslen om den store mundfuld seriøst, er det bedst for den selv. Kuglefisken er nemlig fyldt med en nervegift i huden, leveren og musklerne. Giften er så potent, at der er nok til at slå hele 30 personer ihjel.

Se også: Vild video: Se kuglefisken oppustet

Til eksamen i liv eller død

Selvom man godt ved, hvor giftig kuglefisken er, stopper det ikke alle i at sætte tænderne i den solgule fisk. I Japan er det en delikatesse at få serveret en omgang gul, giftig fisk – på japansk hedder retten fugu. Dog skal allerede færdiguddannede sushikokke igennem en ekstra uddannelse på tre år, før de kan kalde sig certificerede fugukokke. Til eksamen er der ikke tale om den klassiske karakterskala. Det er i stedet bestået eller ikke-bestået. Med andre ord: liv eller død. Den håbefulde fugukok skal nemlig selv spise den første portion af den tilberedte fisk. Hvis kokken ikke bliver syg, kommer til skade eller i værste tilfælde dør, så er eksamenen bestået.

Kuglefisken har 200 kollegaer

Der findes ca. 200 forskellige slags kuglefisk. På Den Blå Planet kan du finde otte forskellige slags – bl.a. Congo-kuglefisken og pindsvinefisken. Alle kuglefisk puster sig op, hvis de føler sig truet, men de har også deres tandsæt tilfælles. De har to tænder i overmunden og to i undermunden, der er vokset sammen, så de er dobbelt så stærke som én enkelt. Deres stærke bid gør dem i stand til at knuse hårde ting som muslinger og koraller. Så er der serveret.