Lunden der vejer sig selv

Lunden der vejer sig selv

Fuglefjeldet på Den Blå Planet har en helt speciel beboer. Det er ikke et hvilket som helst dyr, men en fugl der er lige så elegant i vand, som den er klodset og kluntet på land. Og så kan den endda veje sig selv.

Lunden er en lille fugl med et næb i en kraftig orange farve. Den vralter rundt med vingerne trukket godt ind til kroppen og kigger sig nysgerrigt omkring. Et par små lundeskridt længere fremme ligger dens yndlingsspise – en masse lækre sild.

Læs også: Søpapegøjer vs. mennesker

Lunden har lært noget, som din kat eller hund ikke kan. Den kan nemlig veje sig selv.
Ved at belønne den, når den træder op på vægten, vil vægten være forbundet med noget positivt.

Dyrenes helbred er vigtigt

Dyrepasserne holder løbende øje med dyrenes helbred, og hos lunden er vægten en god indikator for, hvordan det går. Taber den sig pludseligt, kan det være et tegn på sygdom. Er vægten stabil, og vejer den ca. 400-600 gram, så er alt til gengæld, som det skal være.

Sårbare i naturen

Desværre er lunden kategoriseret som ’sårbar’ på IUCNs liste over truede dyrearter, og de seneste år er der ikke blevet målt fremgang i bestanden.

Lunden lever af sild og brisling, men det gør makreller også.

Makrellerne har ændret vandringsmønster, sandsynligvis grundet klimaforandringerne, og det betyder, at makrellerne spiser lundens føde. Lunden er derfor nødt til at søge længere væk fra reden end tidligere, og dét skaber problemer for bestanden.

At flyve langt væk fra reden og jage sit bytte kræver meget energi. Det kræver faktisk så meget energi, at den ikke kan klare vejen tilbage uden selv at spise undervejs. Desværre betyder det, at der ikke er noget til ungerne, når den kommer træt tilbage til fuglefjeldet efter en meget lang flyvetur.

Som en fisk i vandet

Når lunden lever en stor del af sit liv på det åbne hav, kræver det at den tilpasser sig til omgivelserne. Lunden en rigtig god jæger under vand. Med sine små vinger kan den svømme hurtigt gennem vandet, samt foretage skarpe sving og fange sit føde lynhurtigt.
I videoen kan du se, hvor god den er til at manøvre i vandet – og hvor klodset den er på land.