Havoddertræning der giver pote

Havoddertræning der giver pote

Når vi kan røre ved havodderne, kan vi holde øje med eventuelle sår og skader uden bedøvelse. Derfor træner vi odderne til at blive rørt ved, og hos Mojoe kan dyrepasserne både tjekke tænder og røre ved poter, luffer, mave og hoved.

Havodderne har verdens tætteste pels, og selvom den er fantastisk smart til at holde odderne varme i det kolde vand, gør den det svært for dyrepasserne og dyrlægen at se, hvis odderne skulle få små sår eller skader. Træning med berøring er derfor et nyttigt redskab i det daglige arbejde med dyrene og gør, at odderne kan tilses ofte og uden stress. Det har tidligere været en stor hjælp, da Mojoe havde problemer med øjet.

Den historie kan du læse her: Havodder til CT-scanning

Tålmodighed og tillid

Mojoe er akvariets ældste og mest tålmodige havodder, og af den grund er han også den, der er længst i sin træning med berøring. Riggs gør hvad han kan for at gøre den gamle herre kunsten efter, men der er lang vej endnu, før han ligesom Mojoe kan åbne munden på kommando eller give pote.

Træningen er ikke helt ufarlig, da havoddere har et utroligt kraftigt bid. Derfor kræver det meget tillid mellem dyr og dyrepassere at lave disse øvelser. Og det tager tid – og godbidder.

Positiv forstærkning

På Den Blå Planet bruger vi positiv forstærkning. Det betyder, at hver gang dyret gør det rigtige, bliver det belønnet med en godbid. Samme metode bruges, når der trænes berøring. Derfor er der meget mad involveret, for det handler om at give havodderne en positiv oplevelse med berøring. Og for de madglade pattedyr er rejer og muslinger en stor motivation.

Se også: Kvikke havoddere passes af kvikke dyrepassere

Træning er en stor del af det at have havoddere, da de kloge dyr skal stimuleres for at have det godt. Træningen med berøring er derfor med til at give ekstra afveksling i hverdagen for de pelsede pilfingre.