Fredelige flagermus bliver misforstået

Fredelige flagermus bliver misforstået

Uhyggelige blodsugere, halloween dekorationer og Batmans største frygt: flagermus. Du har sikkert hørt skræmmehistorier om de flyvende pattedyr, der blandt andet bor i Regnskoven på Den Blå Planet, men flagermus er faktisk et misforstået dyr, vi slet ikke skal frygte.

Du har måske viftet febrilsk med dine arme, hvis en flagermus er fløjet forbi dit hoved på en sensommeraften.
Flagermus er natdyr og har – desværre – fået er ret dårligt ry, fordi de bliver fremstillet i skræk- og gyserhistorier som uhyggelige skabninger, der eksempelvis suger blod. Sandheden er dog en ganske anden, og vi har meget at takke de over 1.000 arter af flagermus for.

Frugt til frokost

I Regnskoven på Den Blå Planet ligger en udhulet træstamme. Inde i mørket bor en gruppe bladnæseflagermus, der gerne tager en flyvetur blandt de tropiske træer og pastelgrønne planter. Når dyrepasserne har forberedt og serveret frokosten for træhulens beboere, flyver dyrene frem og tilbage for at nuppe en bid. Bladnæseflagermus spiser frugter – blandt andet bananer og æbler. Frugtmenuen er endnu en god grund til, man ikke skal frygte flagermus, for det er faktisk kun tre arter i hele verden, der suger blod fra andre dyr, og mennesker er ikke på menuen. Flagermusene i Regnskoven holder sig til sprøde æbletern, så frygt ej at blive bidt.flagermus

Læs også: Den Blå Planets hemmelige dyr

Kakaobønner, mangoer og Tequila

Før verden var globaliseret og mennesker lærte at lave chokolade, var interessen for kakaobønner mindre, end den er i dag, omend efterspørgslen stadig var stor – blandt andet på den lækre kakaodrik. I 1500-tallet havde Spanien monopol på kakaomarkedet, og bønnen udviklede sig hurtigt til en elitær drik for de fine folk ved hoffet.

Inden mennesker selv fik øjnene op for dyrkelsen af kakaotræet og dens frø, hjalp flagermus blandt andet med udbredelsen af den og mange andre planter. Dyrene kan ikke fordøje frøene, som kommer ud igen gennem afføringen – eksempelvis når de flyver. Dermed blev frøene spredt til et større område, og flere kakaotræer skød op i de tropiske landskaber. I dag har mennesker selv øget udbredelsen af kakaotæer, fordi efterspørgslen på chokolade er blevet større.

Næste gang du nyder en saftig mango eller et glas Tequila, kan du i øvrigt også skænke flagermusene en tanke. De er nemlig med til at bestøve agaveplanter – som Tequila er lavet på – og mangotræer, så du kan nyde et glas mexicansk spiritus eller sætte tænderne i den søde, gule frugt.