Den Blå Planets hemmelige dyr

Den Blå Planets hemmelige dyr

I Den Blå Planets regnskov gemmer der sig et spændende dyr. Det kan flyve. Det er et pattedyr. Kan du gætte, hvad det er?

Midt i regnskoven er der et stort hult træ. Der ligger tit skåle fyldt med snittet frugt og en banan, der hænger på en krog. Selvom maden forsvinder langsomt i løbet af dagen, er det de færreste gæster, der lægger mærke til, hvem det er, der spiser det.
Blandt de store arapaimaer og glittrende piratfiskestimer bor en flok bladnæseflagermus. Selvom de har fået et flot specialdesignet træ at bo i, har de som regel mest lyst til at gemme sig under trapperne. Der er der mørkt og fredeligt.

Se også: Kan flagermus være vegetarer?

Naturens ven

Ligesom andre dyr, der har fået et dårligt ry på grund af skrækhistorier og gyserfilm, er bladnæseflagermus ret misforstået. Der er måske nogle, der vil blive bange for at have en flagermus i haven, men de er faktisk en kæmpe hjælp til naturen omkring dem.

Bladnæseflagermus er frugtædende og spiser alle slags frugt. Når det er lavsæson for frugter, supplerer de kosten med små insekter og blomster. Ligesom bier kan de små flagermus hjælpe med at sprede pollen i deres jagt efter nektar. De spreder også tusindvis af frø igennem deres afføring, som bliver til nye frugttræer og planter. Desuden kan de lide at spise myg og andre insekter, som kan være en plage for mennesker, og på den måde er flagermus en fabelagtig nabo at have.

Se også: Er kryb hyggeligt eller uhyggeligt?

En flagermus-boksekamp

Flagermushanner er territoriale og kan finde på at slås om deres område. For at vise hvem er chef flagrer de med deres vingerne og vrikker med ørene. Ligesom små boksere slår de mod hinanden med knytnæve. Selvom det kan se voldsomt ud, plejer begge parter at forlade ringen med kun et par blåt mærker, eller hvad farve det nu er på en flagermus.

Flagermusene bor i grupper af 10 til 100 individer i naturen. De bruger dagen på at hænge i små grupper sammen og jager om natten. De kommunikerer med små skrige-lyde og bruger ekko-lokalisering til at finde rundt i mørket.

Du kan se hvordan ekko-lokalisering virker her.

De største trusler for bladnæseflagermus er ødelæggelsen af deres levested. Det er vigtigt at formidle om alle de ting de bidrager til naturen, i håbet om at mennesker vil beskytte denne fredeligt og vigtigt art.