Måske forbinder du blæksprutter med tropiske farvande, men der findes skam også blæksprutter i Danmark, sådan cirka 10 forskellige arter.
Og nu, efter at to eledone-blæksprutter, Eledone cirrhosa pryder samlingen, kan du opleve pæredanske sprutter på Den Blå Planet. Eledone-blæksprutten, som er cirka 50 cm lang og har en kampvægt på 1-2 kilo, er den mest almindelige 8-armede blæksprutte i Danmark. Den holder typisk armene tæt til kroppen, hvilket har givet den øgenavnet ”den krøllede blæksprutte”.
Brevkasse: Hvor mange sugekopper har en blæksprutte?
Eledone-blæksprutten svømmer ikke så meget omkring, som de 10-armede blæksprutter, der jager bytte med sine to ekstralange tentakler. Den 8-armede er mere på listefod og trisser rundt på bunden og fanger rejer mv. Den kan dog fint svømme, hvis den vil.
Kæmpeblæksprutten er en sjælden gæst i Danmark
På Den Blå Planet bliver vi af og til spurgt, om havets største blæksprutter findes i Danmark?
Svaret er ja, men det skal tilføjes, at de kun sjældent kommer på besøg – i hvert fald ud fra hvad vi observerer.
Den spektakulære kæmpeblæksprutte er blevet set nogle få gange de sidste 50 år. Det enorme bløddyr lever i den grad op til sit navn med en længde på op til 20 meter og en vægt på omkring et ton.
Faktisk knytter der sig et særligt bånd mellem kæmpeblæksprutten og Danmark. Naturforsker og zoolog Japetus Steenstrup var den første i verden, der artsbestemte kæmpeblæksprutten, og gav den navnet Architeuthis.
Indtil Steenstrups forskning var der mange røverhistorier om blæksprutter, fx én om ”sømunken”. Sømunken var en myte om et sagndyr, der levede i havene og lignede en kutteklædt munk, som angreb skibe og sømænd. Steenstrup påviste, at det nok var kæmpeblæksprutten, der med sin store tentakler kunne ligne en kappeklædt munk.
Se også: Kender du blækspruttens frække arm?
Blæksprutter bliver til fuglemad
En mere almindelig blæksprutte i de danske farvande er den 10-armede sepiablæksprutte. Du har måske ikke set den, når du har badet om sommeren, men faktisk er det almindeligt at finde rester af den i form af nogle aflange hvide skaller. Sepia-skaller bliver blandt andet brugt som kalktilskud til undulater.
Se også: Grøntsagshit: Lav en blæksprutte af peberfrugt
På engelsk bliver sepiablæksprutten kaldt cuttlefish, men den og alle andre blæksprutter er slet ikke fisk, men bløddyr, som er mere beslægtet med muslinger og snegle.
De fleste blækpruttearter er aktive om natten, og er eksperter i at gemme sig. Ved at ændre farven og teksturen i huden, kan de ligne omgivelserne så godt, at det kan være svært at spotte dem – selv i vores udstilling. Deres farver varierer fra rød til brun afhængige af, hvor de befinder sig, og de plejer at finde små huler, de kan være i. En blæksprutte kan presse sin bløde krop igennem bittesmå huller, så de har ikke svært ved at gemme sig (se video i ekstern link).
Vi håber, at de to nye beboer vil vække endnu mere begejstring for de danske arter og vores farvand, og vi glæder os til at give vores gæster muligheden for at se det ”generte” og spændende dyr helt tæt på.