Fang krabber på Den Blå Planet

Fang krabber på Den Blå Planet

I skolernes sommerferie holder vores flydebro i Øresund åbent. Her kan du fange krabber med hjemmelavede fiskestænger.

Plop og plask. Så er det bare med at vente til der er bid, men vent ikke for længe med at forsøge. Ellers når krabberne at hapse det sidste madding i sig. Flydebroen på Den Blå Planet, hvorfra du har mulighed for at fange krabber, holder åbent hele skolernes sommerferie. De lugter gennem deres følehorn, der sidder mellem øjnene. Krabbernes gode lugtesans hjælper dem med at snuse sig frem til aftensmaden, som består af døde dyr. Deraf kælenavnet – havets skraldemænd.

Se også: Strandkrabber putter fødderne i maden

Se forskel på hanner og hunner

Når der er bid, kan du tage krabben op i et kar og kigge nærmere på den. Et godt trick er at holde fat om den med pege- og tommelfinger. Så er kloen længst væk fra din hånd. Det er ret nemt at se, om du har fat i en dreng eller en pige. Alle krabber har en trekant på maven som faktisk er deres haler. Hvis trekanten er helt spids er det en han, og hvis trekanten har bløde former og mere rund, er det en hun.

Krabber er kamæleoner

Modsat mennesker, sidder krabbers skelet udenpå kroppen, og den udvider sig ikke i takt med at krabben vokser. Når det er tid til at gå en størrelse op, smider de skallen og puster sig op. Så snart den gamle skal er væk, sidder den næste allerede klar og bliver hurtigt hård. Under skallen er de helt bløde. Krabberne skifter farve alt efter, hvad de får at spise og hvor de befinder sig. Det er ret smart, fordi de så kan gemme sig i tang, der har den samme farve som dem selv.

Når du er færdig med at kigge på krabber, skal de tilbage, hvor de kom fra – Øresund.