Når man tænker på fortidens dyr, tænker de fleste sikkert på dinosaurerne. Men dinosaurerne var landlevende dyr og levede ikke i havet. Med særudstillingen ”Havet for længe siden” vil vi fortælle historien om det liv, der har levet under overfladen både samtidig med dinosaurerne, men også lang tid før og efter.
I udstillingen kan man blandt andet møde havtusindbenet anomalocaris, der levede 450 millioner år før dinosaurerne uddøde, svaneøglen elasmosaurus der levede samtidig med dinosaurerne, og monsterhajen magalodon der levede efter dinosaurerne uddøde. Modellerne er i fuld størrelse og er lavet af nogle af de dygtigste skulptører, der specialiserer sig i botaniske rekonstruktioner.
Men hvorfor overhovedet have modeller i et akvarium?
“Ved at vise fortidsdyrene som modeller i stedet for fx at udstille skeletter, kommer vi helt tæt på de her dyr. Det er det tætteste vi kommer på en tidsrejse tilbage til den tid, hvor dyrene levede,” fortæller Rasmus Jakobsen, der er biolog og udstillingsansvarlig på Den Blå Planet.
”Grundideen i udstillingen er, at al liv er beslægtet, så selv om disse modeller ikke ligner os, så er vi faktisk forbundet med dem. Det kunne vi godt skrive eller animere på en væg, men det giver en langt større oplevelse, at du kan se og røre ved modellerne,” siger Rasmus Jakobsen.
Havets historie er også vores historie
Med særudstillingen ”Havet for længe siden” sætter vi fokus på havets vigtige rolle som livsskabende miljø og beskriver havets historie – fra livets begyndelse til den dag i dag.
Formålet med udstillingen er at vise, hvor rig en historie havet har, og at den historie har ført til det liv, vi kender i dag. Nutidens oceaner er en afspejling af 550 millioner års imponerende historie; en historie om den natur, der omgiver os, og som vi lever i lige nu. Selv vores egne kroppe gemmer denne historie og afslører vores slægtskab med fiskene, der gik på land.