Den største haj nogensinde var måske endnu større

Den største haj nogensinde var måske endnu større

Monsterhajen megalodon er den største haj, der nogensinde har svømmet i verdenshavene. Men ny forskning tyder nu på, at kæmpehajen var endnu større end først antaget.

Hvis du endnu ikke har hørt om Monsterhajen megalodon, er det næsten en bedrift i sig selv. Som hvidhajens forfader og den største haj, der nogensinde har levet, har den haft hovedrollen i flere mere eller mindre gode Hollywoodfilm gennem årene – senest i filmen ”The Meg” fra 2018 med Jason Statham på rollelisten.

Megalodonen levede for 23 millioner år siden, og selvom der længe har været enighed om, at megalodonen er den største haj, der nogensinde har svømmet i verdenshavene, så har der været tvivl om, præcis hvor stor fortidshajen egentlig var.

Kun tænder tilbage i dag

Hajer er bruskfisk, og det betyder, at der ikke findes knoglefossiler af megalodonen, ligesom der gør af dinosaurer af den simple grund, at hajer ikke har knogler af ben, men derimod af brusk, som ikke fossileres og dermed bevares på samme måde som ben knogler. Derfor findes der intet skelet fra megalodonen, ligesom du måske har set fra en dinosaur på et naturhistorisk museum. Alle bud på fortidshajens størrelse er derfor lavet alene på baggrund af tænder. Megalodoner skiftede tænder hele livet, ligesom hajer gør i dag, og man har fundet forstenede tænder fra megalodoner over hele kloden.

Ny forskning med simple metoder giver resultater

Den hidtidige antagelse har været, at megalodonen var omkring 15 meter lang, men kunne blive op til 18 meter, men ny forskning viser, at det måske har været en underdrivelse. 20 meter er forskernes nye bud på monsterhajens størrelse, som altså er to meter længere end hidtil antaget.

Længden har forskerne beregnet ved at tage udgangspunkt i bredden på hajens tænder og derefter gendannet hajens mund ved at placere tænderne på deres oprindelige pladser. Metoden er så simpel, er forskerne næsten ikke kan begribe, at de ikke har tænkt på det noget før.

Selvom metoden er smart, er resultaterne stadig ikke helt skudsikre, da der er stor forskel fra hajart til hajart på, hvor tæt tænderne sidder på hinanden. Men uden et helt skelet, vil det nok ikke være muligt nogensinde at blive helt sikker på fortidshajens størrelse.

Kom helt tæt på den store fortidshaj

Hajer opstod for 450 mio. år siden. De har overlevet 5 masseudryddelser, og deres udseende har ikke ændret sig meget. I dag findes der over 400 arter af hajer, som er utroligt vigtige for vores økosystemer.

I særudstilingen Havet for længe siden kan du komme ansigt til ansigt med monsterhajen megalodon i fuld størrelse – men tænk engang: Modellen af megalodonen på Den Blå Planet er hele 11 meter lang. Det viser sig altså, at den kæmpe fortidshaj har kunne blive næsten dobbelt så stor!

Havet for længe siden

Udstillingens omdrejningspunkt er 11 modeller af de mest spektakulære havdyr, der nogensinde har levet. Modellerne er i fuld størrelse og repræsenterer et udpluk af de mest betydningsfulde dyr i havets over 550 millioner år lange historie. Fra gigantiske skalbærende blæksprutter på størrelse med varevogne til den 11 meter lange megalodon – hvidhajens forfader.

Læs mere om særudstillingen her