Zebrahaj på operationsbordet

Zebrahaj på operationsbordet

Haj-operationer er ikke hverdagskost for en dyrlæge - heller ikke på Den Blå Planet. Alligevel har vi måtte operere en zebrahaj to gange på få uger.

Vi har igennem en længere periode været meget opmærksomme på vores ene zebrahaj han, der var så uheldig at blive bidt i halen. Det er højest sandsynligt en af de andre zebrahaj hanner, der har haft fat i ham, for det er ikke et typisk bid. Zebrahajers tænder er flade i stedet for spidse, så at blive bidt af en zebrahaj minder mest af alt om at få klemt halen i en dør og er altså mere et rigtigt hårdt tryk end et decideret bid. Men halen så skidt ud, og dyrlæge Kasper Jørgensen besluttede at se nærmere efter.

Første operation

Da dyrlægen undersøgte halen nærmere, kunne han se, at der var en del af vævet, der var dødt, og han besluttede at operere. Derfor åbnede han halen op, fjernede det døde væv og syede den sammen igen på en måde, så halen stadig var intakt. Håbet var, at zebrahajen kunne beholde hele sin hale. Den næste tid holdt vi skarpt øje med hajen, men der gik ikke længe før vi kunne se, at såret ikke helede op, som vi godt kunne tænke os. Derfor var det nødvendigt at amputere, altså fjerne, et stykke af halen, for at den kunne gro ordenligt sammen. Og hajen måtte tilbage på operationsbordet.

Andet forsøg

Når man skal skære i en haj, kræver det tålmodighed meget skarpe instrumenter, for hajens hud er ikke lige sådan at skære igennem. Du har måske hørt, at hajer føles lidt som sandpapir, når man rører ved dem – og det er ikke helt forkert. Hajers hud er nemlig dækket af noget, man kalder hudtænder, og det er dem, der føles som sandpapir, hvis man rører hajen mod tænderne. Hudtænder er skæl, der er lavet af det samme materiale som hajens tænder, og er derfor hårdt at skære igennem. Men det kan lade sig gøre, og dyrlægen fik skåret et stykke af halen og fik den syet sammen igen, så det kunne hele rigtigt op.

Det må ikke gøre ondt

”Det vigtigste for os, når vi opererer på vores dyr er, at det ikke gør ondt,” fortæller Kasper Jørgensen.

Det er svært at se på fisk, om de har ondt, så vi gør alt, hvad vi kan for, at hajen er ordentligt smertedækket. Det gør vi ved at lægge hajen til at sove med bedøvelsesmiddel i vandet, bedøve området hvor der skal skæres og også give hajen smertestillende, når den vågner. Da man ikke kan spørge patienten, hvordan den har det bagefter, må man holde øje med hajens adfærd: Spiser den, som den skal? Svømmer den, som den skal? Opfører den sig generelt, som den plejer? Og det gør den heldigvis.

Gælle haleløs

Halen er nu helet rigtigt op og infektionen er stoppet. Det kan måske virke voldsomt at skære et stykke af hajens hale af, men havde vi ikke gjort noget, kunne infektionen have spredt sig og i sidste ende taget livet af hajen. Zebrahajen, ved navn gælle, ser heldigvis ud til at trives fint uden spidsen af halen. Den kan både navigere, styre og holde farten i Oceantankens fire millioner liter vand.