Bemærk: Havslangerne er ikke længere i udstillingen.
Hvert år dør op mod 90.000 mennesker af slangebid verden over. Og hver dag tager fiskerne omkring Australien og Sydøstasien ud på dagens fisketur med risiko for at få en giftig havslange i nettet. Den olivenbrune havslange, som lever i området har et af verdens mest giftige bid – et bid med gift nok til at dræbe adskillige mennesker. Desværre er modgiften så dyr, at mange af de mennesker, der fisker i Det Indiske Ocean, ikke har råd til at købe den, og derfor kan et slangebid være fatalt.
Den Blå Planet vil gerne hjælpe til med, at færre dør af slangebid. Derfor stiller vi vores olivenbrune havslanger til rådighed for forskning, der vil undersøge, hvordan man kan skabe en billig syntetisk modgift. For at skabe en modgift skal havslangernes gift undersøges og analyseres grundigt, og derfor tappes der jævnligt slangegift på Den Blå Planet – men det er ikke helt risikofrit.
En giftig affære
Når havslangerne på Den Blå Planet tappes for gift håndteres de med største forsigtighed. Med tykke sikkerhedshandsker på holder forsker Arne Redsted den ekstremt giftige slange under hovedet, så han har styr på dens hugtænder.
Video: Ekstremt giftige havslanger indtager Den Blå Planet
Et krus overdækket med plastikfilm bliver offer for et giftigt bid, når Arne Redsted fører slangens mund hen til koppens åbning. Giften ender i bunden af glasset, hvorfra den bliver suget op og frosset ned i flydende nitrogen. Bagefter skal den frosne portion analyseres i laboratoriet. Når vi forstår giftens kemiske sammensætning til bunds, forventer vi at kunne fremstille en modgift.
Samarbejdspartnere: Arne Redsted Rasmussen, Det Kongelige Danske Kunstakademis Konservatorskole, Tobias Vang, Århus Universitet, Brian Lohse, SUND, Københavns Universitet, Kate Sanders, Adelaide Universitet.
Bemærk: Havslangerne er ikke længere udstillet, de “går” i kælderen, hvor der fortsat bliver tappet gift, der bruges til forskning.