Rokkens medicin og parasittens værste frygt: ferskvand

Rokkens medicin og parasittens værste frygt: ferskvand

Er du bange for ferskvand? Næppe. For mennesker er det mere begrundet at frygte vilde løver og løbske steppebrande. For parasitter derimod giver det god mening at være bange for et skvæt ferskvand, og det udnytter Den Blå Planets dyrlæge Kasper Jørgensen, når han behandler rokker mod de små kropsnassere.

Du kender dem allerede. De irriterende parasitter. De små kræ kan invadere din krop og komme ind via sår, insektbid og diverse kropsåbninger og begynde at æde dit blod, døde hudceller og i værste fald din hjerne.

Heldigvis går det normalt ikke så slemt, at din hjerne bliver spist, men har du besøgt en børneinstitution kender du til skilte, hvor der står, at nu er der lus på månestuen og nu er der børneorm på solstuen.

Få dyr har værre omdømme end parasitter. Der er ikke mange, som taler deres sag op og prøver at sætte sig ind i deres overlevelsesstrategier. De er irriterende og skadende, når de flytter ind i menneskekroppen, men også når de angriber rokkerne på Den Blå Planet. Heldigvis har dyrlæge Kasper Jørgensen et godt kneb i ærmet for at redde sidstnævnte. Og det er endda helt uden brug af medicin.

Behandling er ikke rokke’t science

På Den Blå Planet er parasitter ikke i høj kurs, fordi de kan være farlige for dyrene. Rokkerne er jævnligt ramt af de små skadedyr, hvilket kræver behandling. Heldigvis findes der en god og forholdsvis ukompliceret metode til fjerne de ydre parasitter, og det er endda helt uden medicin.

Når dyrlæge Kasper Jørgensen vurderer, at en rokke trænger til en behandling tilkalder han 2-3 dyrepasser, og beder dem hente dyret op ad akvariet og sæt det ned i et ferskvandsbasin med samme temperatur og ph-værdi. For mennesker gør det ikke den store forskel om vi bader i ferskvand eller saltvand, men for rokkerne og parasitterne er det en anden sag. Hvor en rokke synes, at det blot er jævnt træls at være i ferskvand igennem længere tid, så er det katastrofalt for dens parasitter, som ikke kan overleve skiftet af vandtype. Altså er 3 minutters dyp i en smule ferskvand alt, hvad der skal til, for at rokkerne slipper af med parasitterne.

Nb. Tricket virker desværre ikke på lus og lopper, så her må du stadig ty til lusemiddel og kæmning af håret, når der er invasion i børnehaven.