Gemt lige under havets overflade finder man et af jordens mest fascinerende steder – koralrevet. Det er hjem for millioner af dyr og skaber med dets utrolige former og farver, forbløffelse over havets forunderlige liv.
Den Blå Planet har valgt at lave en særudstilling, der både er en kærlighedserklæring til et af verdens smukkeste steder og en opfordring til bevarelse af havets mest utrolige fænomen – koralrevet.
Det kan være svært at finde ud af, hvad koraller er. Vi har her samlet 9 ting, som vi synes er værd at vide om koraller:
1. Koraller er dyr – ikke sten eller planter
Måske du spørger: Hvad er en koral? Den ligner en blanding mellem sten og planter, men koraller er i virkeligheden tusindvis af små dyr, der sidder sammen i store kolonier. Det er deres skeletter, der er med til at skabe de gigantiske strukturer – koralrev. Koraller er polypdyr og ligner meget deres slægtninge, søanemoner – de er bare meget mindre. Der findes over 3.300 arter af koraller fordelt på to hovedtyper: de hårde stenkoraller og blødkoraller. Stenkoraller har et hårdt kalkskelet. Det er stenkorallernes skelet, der danner koralrev. Blødkoraller har et bøjeligt skelet.
2. Korallers er afhængige af alger
I korallens hud bor der små alger. Korallen og algerne er afhængige af hinanden. Ved hjælp af solens lys danner algerne sukker til korallen. Til gengæld beskytter korallen algen mod at blive spist. Det er algerne, der giver korallen den flotte farve. Algerne producerer nemlig pigmenter og disse kan ses gennem deres gennemsigtige kroppe og giver derved korallerne flotte farver.
Algen behøver sollys for at overleve. Derfor ser man ofte ikke koraller dybere end 50 meter, men der er dog enkelte koraller, der kan vokse længere dybere nede.
3. Den Blå Planet opdrætter selv koraller
Nogle dyrker kartofler i køkkenhaven, andre avler heste på et stutteri, på Den Blå Planet gror dyrepasserne koraller. Når korallerne får en vis størrelse sættes de ud i det store udstillingsakvarie, hvor de sættes sammen med en slags tyggegummi bestående af to-komponent epoxylim, som blandes sammen. Når korallerne har vokset nogle måneder vokser de ud over limen, som ikke længere ses. På den måde kan dyrepasserne dekorere akvariet, sådan som de finder det bedst og smukkest.
Læs mere om, hvordan Den Blå Planet opdrætter koraller
4. Koraller solbader om dagen og jæger om natten
Der er forskel på dag og nat for korallen. Om dagen gemmer den sig i små hulrum og soler sig, så algerne i huden kan lave sukker til korallen. I de mørke timer strækker koraldyrene deres tentakler ud for vha. nældeceller at fange smådyr, der føres forbi af strømmen.
5. Koralsrevsfisk udseende er tilpasset revet
Koralrev fylder 0,1% af havet, men 25% af havets dyr lever ved koralrev. Mange af de fisk, der lever blandt korallerne, ser fantastiske ud med deres kraftige farver og flotte mønstre. I mylderet af forskellige fisk bruges farverne til at finde artsfæller, skræmme og forvirre. Andre fisk gør deres bedste for at ligne omgivelserne.
Koralrevets snørklede form danner et virvar af huler og smalle gange. For at kunne finde føde og sikkerhed skal fiskene have en helt speciel kropsform. For eksempel har mange koralrevsfisk aflange og spidse munde, så de bedre kan nå ind i revnerne. Hvis du ser en koralrevsfisk forfra kan se, at den har en smal krop. Det er smart, når fiskene skal smyge sig ind i koralrevets små huler og passager og gemme sig for rovdyr og finde føde.
6. Verdens største koralrev er på størrelse med Italien
Det største koralrev ligger i Australien og hedder Great Barrier Reef. Revet fylder det samme som Italien, og kan ses fra rummet. Ligesom i alle andre koralrev myldrer det med liv.
Great Barrier Reef består af mere end 2600 enkelte rev og 300 øer og strækker sig i et 2000 km langt bånd. Revet, der er opbygget i løbet af de sidste 8000 år, består af forskelligartede revtyper grupperet i tre langstrakte regioner. Det er hjemsted for et uhyre rigt marint liv med bl.a. flere end 4000 arter af havsnegle og konkylier.
I 1981 blev revene optaget på UNESCO’s Verdensarvliste over verdens vigtigste fredede områder. Alligevel viser undersøgelser, at over halvdelen af korallerne er forsvundet i løbet af de sidste tre årtier.
7. Koraller er lavet af solskin
Koraller lever steder, hvor der ikke er næring i vandet. Men koraller får energi fra solen ved hjælp af alger i huden. Derfor er de i stand til at leve der. Uden korallerne ville områderne være øde og livløse som en ørken. Kun regnskoven overgår koralrevet i at have flest forskellige dyr.
8. Om 100 år er der måske ikke flere koralrev
Koraller er meget følsomme, og lige nu står de over for en stor omvæltning. De menneskeskabte klimaændringer får havtemperaturen til at stige. Hvis det fortsætter, risikerer vi at miste korallerne for altid.
Når temperaturen stiger, forsvinder de alger, som giver korallerne energi. Det får også korallerne til at miste farven. De blegede koraller er ikke døde endnu, men uden algerne kan de ikke klare sig.
Varmere havtemperaturer er ikke korallernes eneste trussel. Når CO2-niveauet stiger, bliver havene også surere. Korallerne har svært ved at bygge deres kalkskelet i det mere syrlige havvand.
En koral kan godt komme sig efter en blegning, men den vokser langsommere og har sværere ved at formere sig. Løsningen er simpel: korallen skal bruge tid og fred – noget som vi mennesker skal hjælpe med at give den.
9. Selv om du bor i Danmark kan du hjælpe koralrevet
Du ved det sikkert allerede, så vi gør det kort. Her er 5 ting du kan gøre for at reducere CO2-niveauet:
- Spar på strømmen
- Brug bil og fly mindre
- Skru ned for varmen
- Køb færre ting
- Spis mindre kød
Pssst: Gør koralrevet endnu mere glad og få en ven til at gøre det samme.