Hvad gør en hval, når det klør på ryggen?

Hvad gør en hval, når det klør på ryggen?

Spørgsmål

Kære Brevkasse

Min kollega og jeg vil gerne vide, hvad en hval gør, når det klør på dens ryg?

Håber I kan svare og rigtig god dag
Thomas

Svar

Hej Thomas

Tak for din mail. For at kunne svare på dit spørgsmål, er det vigtigt at få på plads, om hvaler kan have følelsen af, at det klør på dens ryg. Og det kan den, så vidt vi ved, godt.

Når det sker, kan hvalen selvfølgelig ikke bare klø sig på ryggen som vi kan, men den har et par muligheder. Man har observeret hvaler gnubbe sig mod både uden aggresivitet, og man må tro, at de gør det for at klø sig. De har også muligheden for at gnubbe sig mod sandbunden de steder, hvor der ikke er for dybt. Det ser man også blandt fisk, der gnubber sig mod sandbunden eller mod hajers ru hud for at klø sig eller komme af med parasitter.

Hvis det ikke virker at klø sig mod noget, har hvaler endnu en mulighed. Hvaler har en del parasitter på sig, der kan klø og irritere huden. I et forsøg på at komme af med parasitterne, kan de springe op af vandet og lande igen. Hvis intet af dette er muligt, må den simpelthen leve med det.

Så hvaler har nogle muligheder for at klø sig på ryggen. Men pille næse, det kan de ikke!

De bedste hilsner

Med venlig hilsen
Lars Skou Olsen
Kurator og chef for forskning og naturbevarelse


Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets eksperter. Spørgsmål og svar kan offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.