Quiz: Er du en haj til hajer?

Quiz: Er du en haj til hajer?

Hvor mange mennesker dør af hajangreb om året? Hvor mange tænder taber hvidhajen gennem sin levetid? Hvad er statistisk set farligst - at tage selfies eller svømme med hajer? Find svarene i videoen, hvor gæster på Den Blå Planet bliver testet i deres paratviden om hajer. Kan du klare det bedre end dem? ;-)

Vi er under vandet. Lyset fra solen skærer igennem vandoverfladen og afslører et par ben på en badende strandgæst. Vi kommer tættere på flere spjættende benbevægelser. Musikken bliver mere og mere dramatisk. Én af gæsterne ser en finne over vandoverfladen, men alt for sent. Haps! 300 tænder fordelt på syv rækker klemmer sig fast i benet, og det er ikke til at komme fri.

Det er én af mange skrækscenarier der eksisterer, når det kommer til én af vandets bedste jægere. Siden Steven Spielbergs film ”Jaws” fra 1975 er hajers blakket ry kraftigt blevet forværret. Men hvad siger tallene om disse rovdyr? Hvor farlige er de egentlige? Dét og meget mere kan du blive klogere på i videoen, hvor vi tester Den Blå Planets gæster i deres viden om hajer

1. Hvilken hajart er størst?

A. Kæmpemunden

B. Hvalhaj

C. Den store hvidhaj

 

2. Nogle hajarter kan have op til 300 tænder. Bl.a. har hvidhajen flere rækker af tænder. De taber jævnligt tænder, fx når de går på jagt. Derefter skubbes de andre tænder i rækken frem, og der produceres nye. Det er forskelligt alt efter hajarter, hvor mange tænder de taber gennem en hel levetid. Men hvad er det højeste estimeret antal?

A. 300

B. 3000

C. 30.000

 

3. 100 dødsfald om året i USA er forårsaget af bistik. 22 af køer.

Hvor mange tror du, der er forårsaget af hajer?

A. 4-6

B. 15-20

C. 168

 

4. Hvad er farligst?

A. At tage selfies?

B. At prøve en forlystelse?

C. Svømme med hajer?

 

5. Hvordan flirter en hanhaj med en hun?

A. Bider dem i finnen

B. Svømmer ind i dem

C. Vifter med halen

 

6. Hvor mange liter vand er der i Oceantanken, hvor hajerne på Den Blå Planet bor?

A. Ca. 0,7 mio. liter

B. Ca. 4 mio. liter

C. Ca. 6 mio. liter

 

Svar: 1:B – 2:C – 3:A – 4:A – 5:A – 6:B